Hästens miljö

Daglig hälsokontroll

Är hästen sjuk eller frisk?

Hur ser du om hästen är sjuk eller frisk? Det kan vara svårt att avgöra men en god hjälp är att göra en daglig hälsokontroll. Här beskrivs vad som bör ingå i hälsokontrollen.

IMG_7370
I samband med att hästen görs i ordning för ridning eller körning kontrollerar man också om hästen mår bra. Daglig visitation är viktig för att upptäcka skador. Foto: Carin Wrange

Alla som har ansvar för hästar skall veta hur man gör daglig hälsokontroll. Grundläggande för kontrollen är att man har fasta rutiner som man upprepar varje dag.

De rutinerna skall vara så väl inarbetade att man gör dem ”automatiskt”, i samband med fodring, vid skötsel samt före och efter arbete. Då ser man snabbt om något avviker från det normala.

Självklarheter?

Många kanske tycker att den här skisserade ”dagliga hälsokontrollen” är en självklarhet. Och det är bra – om man lever upp till det. Tyvärr stöter man emellertid som veterinär alldeles för ofta på att tidiga tecken på skada eller sjukdom missats. Därför är det viktigt att veta att det väsentliga för hästskötaren är att kunna se att hästen inte är som den brukar vara och ”slå larm” om det.

Tidig upptäckt ger ofta större chans till behandling och tillfrisknande. Men kom ihåg – ingen begär att den som upptäcker att hästen inte är som normalt, också skall veta vad som är fel! Det är veterinärens sak att klara av.

Titta, känn och kläm

Hälsokontrollen består av tre delar:

  • Titta på hästen
  • Titta på urin och avföring samt om hästen ätit och druckit
  • Känna och klämma på hästen I de följande avsnitten beskrivs hur en hälsokontroll genomförs.

 

Känn din häst bäst -broschyr från Distriktsveterinärerna