Häst & människa

Lastning & transport

Att lasta och transportera hästar

Många hästar transporteras regelbundet med hästtrailer eller lastbil. Det finns många regler kring hur transporten får göras. Här gäller det att läsa på för att köra lagligt.

lasta en häst i transport

Här går hästen villigt in i transporten, men så fungerar det inte för alla. Tänk på att träna lastning redan när hästen är ung, för att den ska känna sig trygg. Foto: Carin Wrange

Tävlingshästar kanske åker flera gånger i veckan, till träning och tävling. Andra kanske lastas i en transport första gången när de ska åka till ett djursjukhus för behandling.

Alldeles oberoende av när och hur hästen reser är det viktigt att man gör rätt – förbereder, lastar, kör, pausar, lastar ur och så vidare.

Det är roligt att kunna ta med sin häst till träning, tävling, utställning, sommarställe eller annan plats. Det är inte så krångligt heller, bara man tränat och förberett sig på rätt sätt.
Tänk också på att kombinera rätt bil med rätt typ av släp. Om du har ett vanligt B-körkort finns det många regler att hålla reda på när det gäller hur mycket du får lasta etc. Kontrollera detta noga innan du kör. Med ett utökat B-kort eller BE-kort har du fler valmöjligheter när det gäller typ av släp.

Mer information om körkort för att transportera häst hittar du till exempel på Trafikverket.

Läs mer: