Hästens miljö

Leda häst

Leda häst vid hand

De flesta hästar leds flera gånger per dag. Oavsett om det görs med grimma, träns eller annat huvudlag gäller det att hantera hästen på ett säkert sätt, främst för oss människor. Även minsta lilla ponny kan bli stark att hålla i när den leds.

Vid besiktning av häst inför tävling, utställning eller premiering ska hästen visas i huvudlag med bett. Tävlingsreglementet inom ridsporten säger att hästen måste ha huvudlag så snart den går ut ur transporten, det räcker alltså inte med grimma. Även på veterinärkliniken kan det vara lämpligt att hästen leds med träns om den är stark att hantera, till exempel vid longering vid hältutrednng.

I stallmiljön är det i regel med grimma och grimskaft som hästen leds till och från hagen, leds inne i stallet, när den binds upp i stallet eller i boxen, samt vid lastning i transport.  Vid lastning av häst som inte är särskilt van vid transportering kan ett huvudlag med bett vara en lämplig utrustning ifall hästen försöker springa iväg. När hästen har blivit mer van vid situationen brukar det räcka med grimma vid lastning. Tänk på att aldrig binda fast en häst i bettet. Om tränsad häst ska bindas måste du sätta en grimma ovanpå.

 

shetlandsponny-leds-i-grimma-och-grimskaft-utan-kedja-till-hagen

När hästar leds till och från hagen brukar det oftast ske med grimma och grimskaft. Foto: Lisa Chröisty

Led aldrig hästen enbart genom att hålla i grimman, den kan lätt slita sig från dig om den blir rädd för något! Se även till att grimskaftet är tillräckligt långt, cirka två meter, för att kunna hålla hästen. Linda aldrig grimskaftet runt handen och använd handskar.

Om hästen är väldigt pigg eller stark, kan en kedja av metall som kopplas ihop med grimskaftet, vara en förnuftig åtgärd. Kedjan läggs antingen under käken eller över nosryggen och fästes i grimmans motsatta sidstycke.

När du ska hantera en häst som kanske har stått på box en tid på grund av skada eller sjukdom kan det vara klokt att utrusta dig med hjälm för att öka din egen säkerhet. Självklart kan du använda hjälm även vid alla tillfällen när hästar ska ledas till och från hagen eller vid lastning i transport. Det är din säkerhet som är viktigast.

I regel leds hästar alltid med föraren på vänster sida. Det kan dock vara bra att ibland träna på att leda på ”fel” sida, det vill säga den högra, för att hästen ska vara van vid det också.

Det är bra att ha hjälm när man leder hästen till hagen

För din egen säkerhet kan du använda hjälm när du leder hästen till eller från hagen. Foto: Carin Wrange