Om hästen

Hästen i träning

Hästen i träning

Hur mycket behöver hästen röra på sig för att den ska må bra? Under förutsättning att hästen är frisk så behöver alla individer, stora som små, unga som gamla, mycket motion för att fungera som bäst. Hästar är fantastiska atleter som tycker om att röra på sig.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

Mål och metoder för effektiv hästträning

Målen för hästträning kan vara olika. Gemensamt för många är dock att man försöker förbättra hästens prestationsförmåga och teknik – inom olika områden.

Det kan exempelvis handla om att få hästen att kunna springa fortare, hoppa högre och längre eller utföra mer komplicerade rörelser med hög precision.


Oavsett vad du väljer att göra tillsammans med din häst behöver den uppbyggnad för att klara att göra det väl – både fysiskt sett och mentalt. Foto: Lisa Chröisty

Stort behov av rörelse

Kondition är färskvara och alla hästar mår bra av att röra sig.

För unga hästar är det viktigt både för rörelseapparatens utveckling och för nervsystemets styrning av balans och teknik att de får röra sig tillräckligt och i varierad terräng. När unghästen sedan sätts i arbete och skall tränas upp har det stor betydelse för hållbarheten att stegringstakten inte är för hög – utan sker i en för hästen lagom takt. Man måste då se till hela hästen och inte bara till de snabba effekterna på andning, cirkulation och muskler – utan även ta hänsyn till parametrar som skelettets uppbyggnad och utveckling.


För de flesta hästar ger det inte tillräckligt med motion att vistas i en begränsad hage under dagen och hållas på stall under natten. De behöver ridas eller köras i princip varje dag för att få den motion de behöver. Foto: Lisa Chröisty

Inriktad träning

Med ökade krav svarar hästens muskler genom att öka sin arbetskapacitet och styrka. Det gör dels att muskelmassan ökar, men också att muskelfibrerna anpassar sig till den typ av arbete som hästen tränas för. Snabbt, kortvarigt arbete stimulerar en typ av muskelfibrer, långsamt och utdraget arbete en annan typ. Ämnesomsättningen anpassas också till de krav som ställs på hästen. En galoppör eller travare måste anpassa sig till den mjölksyraproduktion som sker vid kortvarigt, intensivt arbete. En distansrittshäst måste tränas för att kunna möta speciella krav på uthållighet.

Kraven på hästens andning, cirkulation och muskler varierar alltså inom väldigt vida gränser beroende på användningssättet. Av detta förstår man att träningen måste läggas upp olika beroende på vad hästen skall användas till.


Beroende på hur hästen tränas byggs muskler av olika slag. Här en häst som tränas inom galoppsport. Foto: Lisa Chröisty

Variera underlaget vid träning

Ett varierat arbete på varierat underlag är viktigt för att hästen ska hålla under många år. Du bör därför undvika ensidig träning på samma typ av underlag, som att exempelvis bara träna hästen på mjukt underlag i ridhus eller på ridbana. Hästar behöver även ridas ut i skog och mark eller på vägar för att få en allsidig träning, då det gör deras kroppar starkare och tåligare vilket minskar risken för skador.


Hästens kropp stärks av att gå på olika underlag. Dra nytta av det och variera underlaget alltifrån ridhus, ridbana, ute i skog och mark, asfalt och hårda samt mjuka marker – och anpassa gångarterna efter vilket underlag hästen går på. Foto: Lisa Chröisty

Läs mer:

Att träna hästen i god välfärd

På senare år har det gjorts forskning som tar hänsyn till hur hästar bör tränas för bibehållen god välfärd. Organisationen ISES (International Society for Equitation Science) har tagit fram riktlinjer med viktiga faktorer för att lyckas med hästträning oavsett disciplin. ISES har även varit drivande i hästvälfärdsfrågor som hur hårt en nosgrimma bör spännas.


Att vi tränar och tävlar hästen på rätt sorts underlag är viktigt för dess hållbarhet. Foto: Foto: Lisa Chröisty/Carin Wrange

Läs mer:

Kort sammanfattat:

  • Hästar behöver regelbunden och varierad motion för att må bra, inklusive ridning eller körning nästan dagligen
  • Träning på olika typer av underlag är viktigt för att minska risken för skador och stärka hästens kropp
  • Anpassad träning för olika discipliner (exempelvis galoppörer och distansrittshästar) är nödvändig för att möta specifika krav på muskler och ämnesomsättning
  • Forskning och riktlinjer från ISES betonar vikten av god hästvälfärd vid träning