Om hästen

Hästens flyktbeteende

Hästens flyktbeteende

Människor och hästar upplever omvärlden på olika sätt, vilket kan orsaka problem – och leda till olyckor. Det är därför viktigt att vi som väljer att umgås med hästar gör vårt bästa för att sätta oss in i hur hästen uppfattar världen – och kommunicerar därefter.

hästar-visar-flyktbeteende-på-ridbana

Hästar reagerar ständigt på sin omgivning och kommunicerar det med oss och varandra. Hur duktig är du på att läsa hästens signaler? Foto: Carin Wrange

Hästen – ett framgångsrikt flyktdjur

Hästar är flyktdjur – snabb reaktion vid fara och uthållig flykt i högt tempo har visat sig vara en väl fungerande överlevnadsstrategi. Våra tamhästar har tagit med sig detta reaktionsmönster från de vida stäpperna till våra miljöer – stallar, ridhus, ridbanor, vägar, skogar och beten. Och här kommer konflikten – det som räddar hästens liv i det vilda kan bli ett hot mot både hästen och människan!

Med andra ord – vi måste lära oss mer om hästens sinnesorgan och hur hästen tolkar den information som den får från dem. På så sätt får vi inte enbart bättre förståelse för hästens beteende, utan också bättre möjligheter att positivt utveckla hästen både när vi umgås – och när vi tränar med den.

Klicka dig vidare för att lära dig mer om…

Instinktiva reaktioner

För att förstå hur det går till när hästen reagerar snabbt på något i sin omgivning kan vi göra ett tanke-experiment.

Tänk efter; du sitter i lugn och ro när – plötsligt – någonting fladdrar till i utkanten av ditt högra synfält. Vad händer? – du hoppar till och vänder huvudet åt höger och undersöker vad det är för något. Vad var det som skedde?

Jo, synimpulserna (från höger öga i detta fall) har automatiskt skickat signaler till hjärnan att något dykt upp i din omgivning. Långt innan det ögat sett har hunnit analyseras av den delen av hjärnan där vi tolkar synintryck – har impulser också gått till det områden i hjärnstammen som styr muskler i halsen och snabbt vänds huvudet åt det håll där något hände. Rörelsen i halsen startar innan hjärnan klarat ut vad som startade det hela – alltså innan man sett och hunnit förstå vad som hände!

Hästens system har i det här fallet exakt samma reflexmönster som vi, bara ännu mer utvecklat. Och eftersom flykt är hästens nedärvda försvar vid hot eller fara, är det naturligt att den snabbt och utan tvekan flyr undan när den anar något hot – kanske just ”någonting” som rör sig i utkanten av hästens synfält. Hästen kan ibland fly undan en bit för att sedan stanna och se efter vad som hände.

hästens-flyktbeteende-tvingar-oss-att-vara-lugna-ryttare

Vi kan inte bestraffa hästen när den hoppar till eller kastar sig för något i omgivningen, särskilt eftersom hästar ibland reagerar instinktivt utan att ens förstå vad den blev rädd för. Att vara lugn själv gör att hästen lugnar sig också. Foto: Lisa Chröisty

Hästar varnar varandra

I en flock med hästar kan det vara nog med att en häst uppfattar ett hot och börjar fly undan för att resten av flocken skall dras med. De beter sig som en flock småfåglar – lyfter en så lyfter alla! Ibland räcker det till och med att en häst intar en mer spänd ställning med höjt huvud, spänd hals och rest svans för att övriga flockmedlemmar skall uppfatta att någonting ”är på gång”.

Signalerna mellan djuren fungerar – signaler som vi också kan lära oss tolka.

Läs mer: