Sjukdomar & skador

Slakt av häst på slakteri

Slakt av häst på slakteri

När hästen slaktas på ett slakteri används hästkroppen till livsmedel efter avlivningen. Vid slakt är det ett krav att hästen kan transporteras till slakteriet, har ett godkänt originalpass samt inte bär på någon smittsam sjukdom.

Under 2023 har drygt 10 slakterier i Sverige tagit emot hästar till slakt. Totalt slaktades under samma år cirka 1000 hästar, i Sverige, en liknande nivå som året innan.

För att slakta hästen tar ägaren kontakt med ett slakteri för att göra en slaktanmälan. Oftast bokas då en speciell dag och tid för hästen. Det vanligaste är att ägaren själv kör hästen till slakteriet. En del slakterier samarbetar även med transportörer som kan hämta hästen vid stallet, men de flesta ägare föredrar att lämna hästen själv.

vid-slakt-av-häst-på-slakteri-väljer-många-hästägare-att-själva-köra-dit-hästen-i-transport

De flesta hästägare kör själva sin häst till slakteriet efter att de varit i kontakt och bestämt dag och tid. En del slakterier har anpassat delar av sin verksamhet särskilt för att kunna ta emot hästar, ring ditt närmaste slakteri och hör vad som gäller just där. Foto: Lisa Chröisty

Anpassad verksamhet – för häst och ägare

Många slakterier anpassar verksamheten för att passa hästar och hästägare. Till exempel bokas hästar ofta in före övrig slaktverksamhet har startat för dagen. Det är då lugnt på området vilket minskar oro och stress. Hästar tas ofta omhand direkt och behöver sällan stallas upp på slakteriet. En del slakterier erbjuder hästägaren att vara med när hästens avlivas på en lugn plats. Prata med ditt närmaste slakteri för att höra vilka rutiner som gäller just där.

Karta över slakterier

Kartan visar slakterier som slaktat häst under 2023, uppgifterna är hämtade från Jordbruksverket. Kontakta alltid slakteriet för att anmäla hästen till slakt och för information om rutiner och verksamhet. Det kan finnas slakterier som tar emot häst men som inte finns med på kartan. 

Lista: Slakterier i Sverige godkända för att ta emot häst

I slaktkartan ovan finns de slakterier som tagit emot hästar under 2023 utmärkta. Antalet slakterier i Sverige som får ta emot häst för slakt är dock fler än så. Samtliga slakterier i listan är godkända för slakt av häst enligt Livsmedels godkännandebeslut. Källa: Jordbruksverket (jan 2024).

Lista: Samtliga svenska slakterier godkända för slakt av häst

B.J Slakt Chark och Gårdsbutik Bräkne-Hoby
Bassholma slakteri AB Munka-Ljungby
Basunda Gård Slakteri AB Rimforsa
Br Jakobssons Slakteri AB Sollefteå
Bäsinge Slakteri AB Krylbo
Delsbo Slakteri Delsbo
DJURTJÄNST I BOLLNÄS AB Rengsjö
Ello i Lammhult AB Lammhult
Faringe Kött & Slakt AB Huddungeby
Gryttje Slakt & Lantbruk Gnarp
Gubbgårdens Slakteri Dala-Järna
Hultets Gårdsslakteri Lerdala
Hultets Hästslakteri AB Lerdala
Ickholmens slakteri Mora
Jämtlandsgårdens Livsmedel AB Hammerdal
Kalvenäs Kött Berga
Knorrevången Slakt AB Glimåkra
Landerstedts slakteri och vilthantering Norberg
Norrbottengården Slakteri AB Luleå
Nya Ore Kött Furudal
Nyhléns Hugosons AB – Ullånger Luleå
Närkes Slakteri i Gällersta AB Örebro
Rafnaslakt AB Ramsele
Ragnar Johanssons Kött o Chark AB Sölvesborg
Rinkeby Slakteri Jönåker
Sahlin Gunnar Borlänge
Skånska Vilt AB Vinslöv
Stora Skedvi Slakt & Styckservice Stora Skedvi
Strömbecks Gårdsslakt och Chark AB Brösarp
Varekils Slakteri AB Uddevalla
Vikbolands Kött Vikbolandet
Viksjöfors Djurservice Viksjöfors
Vinnersjö Slakteri Hedesunda
Vänna Gårdsslakteri Timrå
Västkött AB Vallda
Åkes Slakt & Styckning AB Söderbärke

OBS: Ett slakteri kan vara godkänt för slakt av häst men av något skäl välja att inte ta sig an hästar. Kontakta därför alltid slakteriet för information och riktlinjer, innan du beslutar dig om att komma dit med din häst.

Godkänt hästpass är ett krav

Alla hästar som ska slaktas måste identifieras med hjälp av sitt hästpass i original. När ägaren och hästen kommer till slakteriet kontrolleras passet av den officiella veterinären. Veterinären tittar särskilt så hästen inte är behandlad med läkemedel som ger den livstids slaktkarens.

⇨ Läs mer om Karenstider för slakt

För att kontrollera karenstider och avgöra om hästen kan slaktas tittar veterinären på de så kallade livsmedelssidorna. (Administration Veterinärmedicinska Läkemedel) Ibland saknar äldre pass de sidorna och då får hästen inte slaktas. Om hästens pass någon gång försvunnit eller förstörts och den fått ett duplikatpass får den inte heller slaktas.

En del slakterier kan avliva hästen även om kroppen sedan inte får användas till livsmedel. Ägaren får i så fall betala för avlivning och omhändertagande av hästkroppen. Hör dig för med ditt närmaste slakteri vad som gäller just där.

häst-som-avlivas-till-slakt-måste-vara-vid-god-hälsa-utan-smittsamma-sjukdomar-och-med-pass

Kortfattat – så går det till vid slakt av häst:

  • Ta kontakt med ditt närmaste slakteri och gör en slaktanmälan. Hör dig för vad som gäller hos just det slakteriet, så du vet vad som kan förväntas.
  • För att hästen ska godkännas av slakteriet behövs hästens orginalpass, där det säkerställs att hästens inte behandlats med läkemedel som givit livstids slaktkarens.
  • Hästen avlivas på samma vis som vid en mekanisk avlivning (bultpistol + avblodning) och kroppen tas sedan om hand av slakteriet. Hästägaren behöver inte betala något, utan får viss ersättning utifrån hästens vikt.

Besiktning och avlivning vid slakt

När hästpasset är kontrollerat lastas hästen av transporten. Den besiktigas av slakteriets veterinär som kontrollerar att den är frisk och inte har någon skada. Därefter avlivas hästen direkt med bedövning och avblodning (mekanisk avlivning).

Ibland får hästägaren välja att hålla i hästen vid bedövningen. Men att överlåta det kan till slakteriets vana personal kan vara lika klokt, då det kan upplevas dramatiskt och obehagligt när en stor häst faller ihop vid bedövningen.

Slakten sker i två moment. Först bedövas hästen med en bultpistol som sätts mot pannan. Bultpistolen gör omedelbart hästen medvetslös och den faller till marken. Sedan sker avlivningen genom att hästen avblodas. Hästen bedövas för att kunna avblodas utan smärta.

Bultning = bedövning

Avblodning = avlivning

När hästen bultats och fallit ihop kontrollerar personalen att den är medvetslös. Sedan avlivas hästen genom avblodning som betyder att ett jack läggs vid halsens stora blodkärl vilket får kroppen att tömmas på blod. Avblodningen gör att hjärtat stannar och hästen dör.

slakt-som-avlivning-av-häst-smärtsamt-och-sorgligt-flicka-med-vit-ponny

Att säga hejdå till sin häst kan väcka starka känslor. Då är det viktigt att komma ihåg att det är varje hästägares plikt att se till att våra hästar både har det bra medan de lever – och får avsluta sitt liv på ett värdigt sätt när den dagen kommer. Foto: Lisa Chröisty

Betalning vid slakt

När hästen är avlivad används kroppen till olika livsmedelsprodukter. Hästägaren får då betalt av slakteriet för köttet som kan användas, till skillnad från vid avlivning när hästägaren betalar för att hästen ska avlivas.

Slakteriet betalar hästägare utifrån hästens storlek. På en stor häst (ca 500 kg och uppåt) kan cirka hälften av kroppsvikten användas. Slakteriet tar hand om hela hästkroppen.

Läs mer:

Slakt på slakteri - så går det till i detalj

Det är bra att ta reda på vad som kommer att hända på slakteriet innan det är dags att åka. Det känns oftast tryggare att veta för att underlätta i den tunga stunden.

De som arbetar på slakterier är mycket vana att hantera djur och använda metoden för avlivning.

slakt-av-hast-pa-slakteri(1)_305

Rätt placering av bultpistol Bild och källa: Jordbruksverket

Bedövningen

Hästar får bedövas med bultpistol, kulvapen eller hagelgevär. Slakterier i Sverige använder i princip bara bultpistol till hästar. Syftet med bedövningen är att göra hästen omedelbart medvetslös och okänslig för smärta. När hästen är bedövad och medvetslös kan den avblodas utan att känna smärta.

Bultpistolen laddas med en krutladdning. När den avfyras låter det som ett skott. En lång bult skjuts då ut med hög fart och går in i hästens hjärna genom skallbenet.

Träffen orsakar en kraftig och obotlig blödning och skada på hjärnvävnaden som gör hästen medvetslös direkt. När skottet hörs är hästen redan bedövad och faller okontrollerat till marken.

När hästen fallit ihop av bultpistolens träff ska bedövningen kontrolleras. Skulle personalen upptäcka att bedövningen inte tagit tillräckligt bedövas hästen direkt igen. Det ska alltid finnas en back-up för bedövning, till exempel extra färdigladdad bultpistol.

vid-slakt-av-häst-på-slakteri-som-avlivning-faller-hästen-ihop-efter-bedövningen-och-avblodas-därefter

Tecken på en bra bedövning:

  • Hästen faller okontrollerat direkt till marken och gör inga försök att resa sig. Ofta ser man muskelryckningar i till exempel benen. Det brukar avta snabbt och är inte tecken på en dålig bedövning.
  • Hästen slutar andas direkt och man ser inga rytmiska eller regelbundna andetag ses.
  • Ögonen är öppna och blicken stirrar rakt framåt. När man rör vid det öppna ögat ska hästen inte blinka eller reagera.
  • Hästen är okänslig för smärta. Den reagerar till exempelvis inte om den sticks med ett vasst föremål på nosen.

Avblodningen

När hästen är ordentligt bedövad ska den avblodas direkt. Avblodningen måste påbörjas inom 60 sekunder efter bedövningen, men gärna så snabbt som möjligt. På slakteriet fästs kedjor i hästens bakben och den hissas upp med huvudet neråt. Bedövningen har gjort hästen medvetslös och den känner ingen smärta.

Vid avblodningen sticks hästen med en kniv långt ner på halsens framsida. Man öppnar då båda halspulsådrorna, eller blodkärlet de utgår från. När kroppen hänger upp och ner går avblodningen litet lättare än om hästen ligger på marken eller på ett golv.

Avblodningen går fort, hästens hjärta hjälper till att pumpa blodet ur kroppen. När blodflödet avtar och slutar kontrolleras att hästen är död. Kroppen ska sakna reflexer, vara slapp och hjärtat ska ha stannat. Först efter den  kontrollen kan hästkroppen gå vidare till uppslaktning och styckning.

isabellfärgad-ponny-på-bete-i-solnedgång-innan-slakt-av-häst-på-slakteri-i-sverige

Det ställs höga krav på att kompetensen hos de som arbetar på slakterier är god – så att djuren avslutar sitt liv på ett smärtfritt vis. Foto: Lisa Chröisty

Djurskydd och djurvälfärd på slakteri

Personalen som jobbar på slakterier måste ha dokumenterat god kunskap om djurskydd och kunna hantera djur. Numera krävs även ett officiellt kompetensbevis för de som arbetar med levande djur och svåra moment som bedövning och avblodning. Länsstyrelsen ansvarar för att kontrollera djurskydd på slakterier.

Slakteriets officiella veterinär kontrollerar livsmedelssäkerhet, smittskydd och djurskydd under det dagliga arbetet. Veterinären är inte anställd av slakteriet utan arbetar för Livsmedelsverket. Veterinären rapporterar om det finns några brister till Länsstyrelsen eller Livsmedelsverket. Skulle en akut djurskyddsbrist upptäckas kan veterinären stoppa slakten eller beordra omedelbar avlivning av vissa djur.