Häst & människa

Jobba med hästar eller hästnäringen

Att arbeta inom hästnäringen

De flesta som jobbar i hästnäringen, såväl företagare som anställda, gör det på grund av ett stort intresse för hästen, sporten och/eller näringen i sig. Det finns massor med olika yrken inom hästbranschen och möjligheterna till en karriär är stor. Låt dig inspireras!

Hästnäringens yrkesnämnd har tagit fram en lista med möjliga yrken inom hästnäringen. Ta reda på vad som krävs för att nå ditt drömjobb!

Mitt hästjobb – inspireras av andra inom hästbranschen som berättar hur de fick sina jobb med häst.

Du har väl schyssta arbetsvillkor? Stäm av checklistan

  • Du har en avtalsenlig lön
  • Du har ett anställningsbevis som reglerar lön, ersättningar (ersättning för eventuell övertid eller obekväm arbetstid – ob) och eventuella avdrag (t.ex. mat och fackföreningsavgift)
  • Eventuellt boende eller stallplats betalar du med din lön
  • Det finns ett kollektivavtal
  • Arbetsgivaren har tecknat arbetsmarknads- och pensionsförsäkring, till exempel via FORA.
  • Företaget/arbetsplatsen bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete
  • Du har fått en introduktion till arbetet (eller har en handledare om du är under 18 år) och vet vilka förväntningar arbetsgivaren har
  • Arbetsgivaren tillhandahåller skyddskläder

Läs mer om att arbeta inom hästnäringen

 

Den som arbetar med hästar ställs inför utmaningar som inte finns i alla jobb.  Går det att få arbetstider som passar arbetet med djuren och som också går att förena med ett privatliv?

Ja, det går. Alla måste kunna ha ett liv bredvid jobbet. Ändå kanske du arbetar extra utan lön av lojalitet mot hästarna. Arbetstider är en viktig och ofta besvärlig facklig fråga, som måste lösas på varje arbetsplats!

Kom ihåg att lön alltid är pengar! Det är viktigt att få ut hela sin bruttolön för att få ut framtida ersättningar, till exempel föräldrapenning, sjukpenning och pension. Först när du fått hela din lön kan du betala för stallplats, foder eller liknande. Betala inte det med lägre lön. Har du stallplats eller foder gratis kan du bli förmånsbeskattad.
När du får en anställning ska du alltid få ett anställningsbevis och lönespecifikation. Arbetsgivarens organisationsnummer ska stå med på dokumenten.

 

Kollektivavtalet ger trygghet

Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen ger det både trygghet och utvecklingsmöjligheter. Avtalet är din möjlighet att förbättra arbetsvillkoren och slippa godtycklig behandling från arbetsgivarens sida. Kollektivavtalet bidrar till ordning och reda på arbetsplatsen. Läs mer om vad det innebär att ha ett kollektivavtal.

När kollektivavtal saknas på en arbetsplats blir det svårare för facket att bevaka medlemmarnas rättigheter och att påverka och förbättra arbetsvillkor, löner, pensioner och försäkringar.

Du vill att hästen ska ha det bra och din fackförening vill också att du ska ha det bra. Därför är det fackliga arbetet med att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatserna viktigt. Vänd dig till din fackförening med dina frågor om arbetsmiljö, arbetsrelationer, arbetsvillkor eller lön.

 

Olika medlemsförmåner

Som medlem i ett fackförbund får du  kollektivavtal, hjälp att förhandla, rättsskydd och många medlemsförmåner. I medlemskapet för till exempel Kommunal ingår också bland annat inkomstförsäkring, fritidsförsäkring och hemförsäkring.
Du kan även teckna en frivillig livförsäkring och en barnförsäkring.

Det är i regel fackförbundet Kommunal som engagerar sig för de som arbetar i häststall. Kommunal har sektioner i varje kommun i hela Sverige. Du kan söka kontakt via deras webbsida.

För stallchefer, ridlärare eller tränare av rid- eller travhästar kan fackförbundet Saco vara ett alternativ.