Häst & människa

Working Equitation

Working equitation

Inom Working Equitation, WE, betonas samspelet med hästen, att rida noggranna vägar, ha lydnad men ändå ridning med lite fart och fläkt. Inom working equitation ingår momenten dressyr, teknik och speed.

WE-working-equitation-ulrika-pernler

Inom WE handlar det om att kunna rida sin häst eller ponny genom en bana med olika typer av hinder.

För att börja rida working equitation (WE) behöver du ingen speciell ”WE-häst”. Det viktigaste är att den har ett bra temperament och är lyhörd. Hästen behöver inte vara av en viss storlek eller av en viss ras. Den behöver heller ingen vidare hoppförmåga eller utmärkande gångarter.
Sporten utvecklar och förbättrar ryttarens balans, sits, hjälper, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo. Hästarna får en allsidig utbildning i allt från dressyr till lydnads-, förtroende- och miljöträning.

WE uppmuntrar till både god ridning och lyhörda samt uppmärksamma hästar, samtidigt som den är ett fantastiskt sätt att få hästar och ryttare motiverade och entusiasmerade.
Förtroende och samspel mellan ryttare och häst, noggranna vägar, precisionen, men ändå lite fart och fläkt.

Dressyr inom WE

Dressyren i tävlingsmomentet för WE rids på en 20x40m bana. Hästen ska gå i rätt form och det är samma princip som i vanlig dressyr men med mer action. I svår klass rider man mycket tempoväxlingar i galopp, volter i olika storlekar, serpentiner med byten, åttvolter med byten, skrittpiruetter, diagonalslutor, halt från galopp, och snabba galoppiruetter. Bedömningen liknar den i vanlig dressyr med siffrorna 1-10.

working-equitation-ulrika-pernler

Ett antal hinder ska passeras under en WE-tävling. Här skrittar ekipaget över en träbro.

Teknik att forcera olika hinder

I teknikmomentet rids vägar på en bana. De vanligast förekommande svårigheterna är att rida vägar mellan tunnor, skritta över bro, slalom mellan stolpar, hoppa över halmbalar, rida i rondell, samt öppna och stänga grind.

Svårigheterna kan även utgöra att ringa i en klocka i slutet av korridor, rygga i ett ”L” eller i en ”8” mellan tunnor, sidvärtsrörelse över en bom, plocka upp och ställa ned en lans i en tunna och ta en ring med en lans. Bedömningen liknar den i vanlig dressyr med siffrorna 1-10.

Speed viktig del i tävlingen

Speedmomentet är detsamma som teknikmomentet fast på tid. Banan byggs om, precis som inför en omhoppning. I speedmomentet går det undan, och hästarna tycker att det är kul. Även här gäller det att rida rätta vägar och ha en smidig och vändbar häst.

WE-working-equitation-ulrika-pernler
Att ställa en lans i en tunna är ett av flera moment vid en WE-tävling.

Läs mer om Working Equitation