Om hästen

Hästraser

Olika hästraser

Världen är full av olika hästraser. Idag finns över 170 raser av hästar och ponnyer – och mellan de största och de minsta skiljer nästan en och en halv meter i mankhöjd!

Minst i världen är falabellanponnyn som får vara max 86 cm, och störst är shirehästen som kan bli upp 1.80 m och väga nära ett ton.

Det är dock de varmblodiga sporthästarna som dominerar i antal efter många års avelsarbete. De används inom trav-och galoppsport, samt ridsport inom grenar som dressyr, hoppning, fälttävlan, distans, körning, working equitation (WE) och voltige.

Inhemska, svenska, hästraser

I Sverige har vi de tre moderlandsraserna ardenner, gotlandsruss och nordsvensk brukshäst. Det är de inhemska historiska hästraserna med ett starkt kulturarv som genom avelsarbete och användande bevaras, brukas och utvecklas.

Ardennerhästen, som har funnits i Sverige sedan slutet av 1800-talet och var en dominerande häst inom jord- och skogsbruk. Ardennerhästen är en kallblodshäst med god exteriör, sund och mycket gott temperament som används inom körning och ridning med sina vägvinnande rörelser.

Gotlandsrusset är Sveriges enda inhemska ponnyras och har sitt ursprung på Gotland. Det är en mycket gammal hästras, förmodligen ända sedan järnåldern. Gotlandsrusset är en sund och tålig allroundponny som används inom ridning, körning och trav av såväl barn som vuxna.

Den Nordsvenska Brukshästen har funnits i Sverige länge, med rötterna i den lokala lanthästen som funnits sedan tidernas begynnelse. Den användes som arbetshäst inom jord- och skogsbruk, är idag en medelstor allsidig kallblodshäst med gott terrängsinne som används inom all slags körning och ridning.

Bevarande och utveckling

Arbetet med att bevara och utveckla hästraser är ständigt pågående, och över tid förändras såväl som försvinner hästraser. I nuläget klassas bland annat den nordsvenska brukshästen som utrotningshotad, vilket du kan läsa mer om här.

islandshäst-en-av-många-välkända-hästraser
Islandshästen är numera den tredje största rasen i Sverige. Foto: Carin Wrange
galopphäst-i-träning-inför-tävling-på-täby-galopp-numera-bro-park-en-snabb-hästras

Engelska fullblod används främst inom galoppsport, men har också blivit allt vanligare som ridhästar. Foto: Lisa Chröisty

brun-nordsvensk-brukshäst-används-främst-till-körning-utifrån-ras
Ardennerhästen kan användas till såväl körning som ridning. Foto: Lisa Chröisty