Om hästen

Avelssto

Avelsstoet

Många stoägare drömmer om att en dag få ta en eller flera avkommor undan sin häst. Även om många avlar fram hästar med ”hjärtat” kan det vara förnuftigt att tänka igenom ifall just ditt sto lämpar sig för avel.

Det är viktigt att stoet är typiskt för sin ras, har en god exteriör och bra rörelser. Även meriter från tävling är bra egenskaper då det både ger mått på ridbarhet, temperament och hållbarhet.

Om du funderar på att sälja avkomman kan stoets härstamning spela roll samt vilken hingst du tänker välja. Vissa blodslinjer är mer populära och eftertraktade än andra.

sto-och-fol-i-hasthage

Ett litet föl undan ditt favoritsto är en dröm för många hästägare. Foto: Carin Wrange

Du bör även fundera på var ditt sto kan föla om hon blir dräktig och allt fungerar bra. Har du inte ett eget stall kan det ibland vara svårt att hitta ett ställe som fungerar både för ditt sto och för dig som ägare. Undvik att ha ditt dräktiga sto i ett stall med hästar som tränar och tävlar. Det bidrar till onödig smittrisk. Var ute i god tid och ta gärna hjälp från erfarna uppfödare som har stor rutin på fölningar och uppfödning.

Undersök ditt sto i förväg

Innan du bestämmer dig för att låta betäcka ditt sto kan det vara klokt att göra en gynekologisk undersökning av henne. En del ston visar sällan brunst vilket gör det nödvändigt att i god tid undersöka om allt verkar normalt.

Ett sto som sätts i avel bör vara minst tre och högst 14 år för att hon ska klara av att bli dräktig och kunna bära fram ett föl. Detta gäller när hon betäcks första gången. Om hon utan problem får ett föl vid 14-15 års ålder kan du självklart fortsätta avla under flera år efter det.

Skaffa dig kunskap

När du väl har bestämt dig för att faktiskt låta ditt sto betäckas har du många spännande månader framför dig innan det lilla fölet föds. Se till att förbereda dig själv genom att lära dig så mycket som möjligt om stoets dräktighet, behov av vaccinationer (abortvirus), foder med mera.

Läs mer om