Häst & människa

Hästens användningsområden

Hästens användningsområden

Hästen är ett fantastiskt djur som kan brukas på många olika sätt. Hästen kan köras och ridas inom en mängd olika discipliner.  Vad hästen används till beror bland annat på ras och i vilket land hästen bor.

Oavsett vad hästen används till är det viktigt att den sköts om väl och tränas för sin uppgift. Bra foder, rätt form av inhysning och sällskap med andra hästar är också viktigt.

hastens-anvandningsomraden(1)_650

En lugn och stabil ponny är perfekt att inleda sin ryttarkarriär på. Foto: Kari Hustad

Inom de flesta användningsområden går det att tävla med sin häst eller ponny.  De vanligaste tävlingsgrenarna kan du läsa mer om nedan. Många ryttare eller kuskar väljer dock att inte tävla, samvaron med hästen eller ponnyn, kan vara en tillräcklig upplevelse.

Läs mer om vad hästen används till:

Dressyr
Hoppning
Fälttävlan
Distansritt
Ridning för funktionsnedsatta
Körning

Travsport
Galopp
Voltige
Reining
Working Equitation
Ridterapi
Bruksridning
Plöjning

Konsumentverket (KO) har tagit fram en broschyr som heter ”Välkommen till stallet”som innehåller en del goda råd gällande ett stallbesök, men som mest handlar om hur hästen fungerar och beter sig i olika situationer.

Du kan bl.a. läsa om hur hästen reagerar på sin omgivning, hur du själv bör agera i stallet, hur du klär dig rätt inför ett stallbesök, hur du ryktar på bästa sätt, tips vid ridning m.m.

Kort och gott en enkel handledning i konsten att umgås med hästar på ett smart och säkert sätt Klicka här för att se ”Välkommen till stallet”.