Häst & människa

Fälttävlan

Fälttävlan

På franska kallas fälttävlan ”concours complet”, det vill säga den kompletta tävlingen. En utmärkt beskrivning av ridsportens tuffaste gren som innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning.

Fälttävlanshästen måste vara i absolut toppkondition för att gå ett mästerskap som avgörs över tre-fyra dagar.

Dressyr

Det gäller att visa upp en lydig och mjuk häst, problemet är bara att den topptränade fälttävlanshästen är en veritabel krutdurk! Tre domare sätter poäng mellan 0 och 10 på de olika bedömningspunkterna, poängen räknas sedan om till straffpoäng. Det gäller att ha så lågt antal straffpoäng som möjligt efter dressyren.

Filippa-jakobsson-humprey-fotocarinwrange

En bra fälttävlanshäst ska vara mycket allsidig för att lyckas på tävling. Foto: Carin Wrange

Terrängritt

Terrängritten är spektakulär och består av ett 30-tal stora fasta hinder. Det gäller att ryttaren har en noggrann plan över sin ritt med en linje för varje hinder. Men också att ha reservplaner om något skulle gå snett.
Hindren, eller hinderkomplexen, erbjuder oftast flera alternativa vägar. Den snabbaste vägen är samtidigt den svåraste. Terrängritten kräver en helt annan hoppteknik av hästen än vid banhoppning. Terrängritten rids i högt tempo, hästen tar långa språng och hindren är fasta.

Hästbesiktning

Sista dagen inleds med hästbesiktning. Hästarna visas upp tidigt på morgonen. När ordföranden i juryn lyfter på den obligatoriska kubben kan ekipaget andas ut. Det är mera regel än undantag att någon eller några hästar faller bort här.

Banhoppning

I banhoppning skall hästen gå i ett långsammare tempo, hoppa av närmare hindren och hoppa högt utan att riva. Hoppningen är dessutom ett nervprov som rids i omvänd startordning, det vill säga den som leder rider sist. En enda rivning kan bokstavligt talat betyda vinna eller försvinna.

Läs mer om fälttävlan.