Häst & människa

Galopp

Galoppsport

Galoppen tillhör världens allra största sporter. Det tävlas i galopp i ett 100-tal länder världen över.  I USA var den ända fram till 1960-talet den ledande åskådarsporten i publik räknat.

galopp-hästsport-träning-hastar

Galopphästar sätts i träning redan som unghästar. Här en treåring i träning på hemmaplan. Foto: Carin Wrange

Det har tävlats i galopp sedan1500-talet i England, som är galoppsportens hemland. Ungefär 2,5 miljoner personer besöker galopptävlingar i England per år, vilket bara överträffas av fotboll.

Engelskt fullblod är den ras som i huvudsak används för kapplöpningar. Även arabiskt fullblod tävlar i galopp.
För att få kallas engelskt fullblod måste en häst kunna spåras tillbaka till den engelska stuteriboken, The General Stud Book, oavsett var den är född på jordklotet.

Galopphästen börjar tävla när den är två år gammal. Då tävlar den bara mot andra tvååringar och distansen är kortare än för de äldre hästarna. Det viktigaste året för en galopphäst är säsongen då den är tre år.

Hästarna tävlar i regel tills de är 5-7 år gamla, men det finns även galopphästar som tävlar upp till 10-12 år. Antalet hästar i träning i Sverige är cirka 1400 och ett 60-tal av dem är arabiska fullblod.

Efter avslutad karriär på galoppbanan går hästarna vidare till avel eller skolas om till ridhästar. Fullblodshästar är eftertraktade inom bland annat fälttävlan.

galopphästar som springer löp

Galopphästar som tävlar på Bro Park. Foto: Carin Wrange

I Sverige organiseras galoppsporten av Svensk Galopp som också övervakar och utvecklar sporten. Svensk Galopp ansvarar för reglementet och fördelar tävlingsdagarna.

Träning & tävling

Forskning