Häst & människa

Travsport

Travsport i Sverige

Travsport är en stor folksport i Sverige som engagerar många människor. Varje år arrangeras mer än 850 tävlingar som lockar drygt 1,4 miljoner.

travsport-pa-en-travbana
Travsport erbjuder mycket spänning vilket lockar många utövare och besökare. Foto: Lars Jakobsson, Kanal 75

Det finns 33 banor runt om i landet, från Jägersro i Malmö  i söder till Boden i norr, som i ett gemensamt tävlingsschema arrangerar travtävlingar alla dagar under året, utom julafton.

Det går att tävla med travhästen på olika nivåer, allt från enklare bygdetrav till travets elitserie, V75. Sveriges största travlopp, Elitloppet, körs på Solvalla sista söndagen i maj och besöks av publik och aktiva från hela travvärlden.

kvinna-som-utovar-travsport
Travhäst i vardagsträning. Foto: Carin Wrange

En mycket viktig del för travsportens ungdomsverksamhet är ponnytravet. Det arrangeras ponnytravlopp på alla landets banor under främst vår, sommar och höst. Liksom för de stora hästarna så kan man tävla med sin ponny på olika nivå, allt från klubbmästerskap på sin hemmabana till Lilla Elitloppet och SM.

Svenska travhästar tävlar även utomlands och gör det med stor framgång. Sverige räknas, tillsammans med USA och Frankrike, som de främsta länderna inom travsport.

Träning & tävling

Forskning