Om hästen

Hästens kropp

Hästens kropp - Grundläggande fakta

Hästen är en fantastisk atlet med en fascinerande anatomi och fysiologi. Inte nog med att olika raser har väldigt olika storlek och vikt – de har också stora skillnader i sin fysiologi. Det finns alltså stora skillnader mellan en kallblodig draghäst och en varmblodig dresyrhäst – trots att de båda tillhör samma art! Det krävs goda kunskaper för att hantera, sköta och prestera tillsammans med hästar.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

Stor variation mellan raser

Skillnader i kroppsbyggnad – och temperament

Kroppsbyggnaden och därmed det som kallas för exteriören kan variera väldigt mycket mellan olika hästar.

Olikheterna i kroppsbyggnad och fysik mellan olika hästar åtföljs av skillnader också i temperament. Många av skillnaderna är resultat av de avelsmål man har för olika raser, där användbarheten i olika sammanhang står i centrum. Det gör att olika hästar är olika väl lämpade att genomföra olika uppgifter. Exempelvis avlas en del hästar för att vara explosiva och känsliga och kan på så vis passa som tävlingshästar, medan andra avlas till att vara tålmodiga och trygga, vilket gör dem mer lämpliga inom andra användningsområden.

Hur mycket påverkas hästen av träning?

Storlek, grovlek och proportioner mellan kroppsdelarna skiljer sig bland annat åt mellan hästar av olika raser och kön men påverkas även av parametrar som ålder, träningsgrad och hull. Även genomgångna sjukdomar och skador kan lämna spår i hästens yttre.

Hästens exteriör kan alltså sägas vara en sammanfattning av dess medfödda och förvärvade egenskaper. Sammantaget är dock hästar jämfört med många andra djurslag fantastiska atleter.

galopphästar som springer löp

Hästen har egenskaper som utnyttjas på olika sätt. Här ser vi galopphästar i aktion. Foto: Carin Wrange

Nyttiga begrepp

  1. Anatomi = Läran om kroppens byggnad, dess form och utveckling.
  2. Fysiologi = Läran om de normala kroppsfunktionerna, och hur de regleras.
  3. Art = De individer som kan para sig och få fungerande och fertila avkommor
  4. Ras = Undergrupper inom arten, i det här fallet häst med undergrupper så som shetlandsponny, ardenner, SWB m.fl.

Läs mer:

Kunskaper om beteende - för en bra hästvälfärd

Den som ansvarar för att sköta och arbeta med djur måste besitta goda kunskaper om djurkroppens anatomi, fysiologi och funktioner för att ge djuret rätt skötsel, för att ställa lagom stora krav på prestationer och för att säkra hälsa och hållbarhet. En hög kunskapsnivå utgör bästa djurskyddet.

Förutom kunskaper om hästens kropp är det också viktigt att känna till hästens beteende och vad som krävs för att ge hästen en bra välfärd.

Hästens beteende baseras framförallt på de egenskaper som historiskt har hjälpt hästen att överleva. Flykt, flock och föda brukar användas som en kort förklaring till de mest grundläggande beteendena. Beteenden som lever kvar i våra hästar än idag, trots att de allra flesta lever som tamdjur.

olika-sorters-hästar-och-ponnyer-i-hage-atleter-inom-olika-grenarNär det gäller hästens välfärd finns flera aspekter att ta hänsyn till för att hästen ska må bra. Ett viktigt område inom hästkunskap som har uppmärksammats allt mer de senaste åren.

Läs mer: 

Kort sammanfattat:

  • Det finns stor variation mellan olika hästraser, både mentalt och gällande exteriör (hur de ser ut fysiskt)
  • För att ge hästen rätt skötsel, möjlighet till god hälsa och hållbarhet samt ställa rimliga krav på prestationer krävs god hästkunskap
  • Hästvälfärd blir allt mer uppmärksammat, inte minst som viktiga verktyg för att säkerställa hästens välbefinnande

Tips på vidare läsning:

Källa: Göran Dalin, SLU, 2013-10-18. Senast uppdaterad 2020-03-02.