Om hästen

Hästraser

Olika hästraser

Världen är full av olika hästraser. Det finns över 170 raser av hästar och ponnyer. Mellan de största och de minsta skiljer nästan en och en halv meter i mankhöjd!

Minst i världen är falabellanponnyn från Argentina som får vara max 86 cm, och störst är shirehästar som kan bli upp mot 1.80 m och väga nära ett ton!

De varmblodiga sporthästarna dominerar i antal. De används inom trav-och galoppsport samt ridsport inom dressyr, hoppning, fälttävlan, distans, körning, working equitation och voltige.

hästraser
Islandshästen är numera den tredje största rasen i Sverige. Foto: Carin Wrange

Snabba fullblod

Inom galoppsporten är det engelska och arabiska fullblod som används. I USA hålls även kapplöpningar med quarterhästar, en ras som dessutom används inom westernridning.

Arabiska fullblodet är den vanligaste rasen vid distansritt då dess uthållighet, styrka och snabbhet passar bra för den disciplinen.

travhast-i-traning-hast-travsport
Varmblodiga travhästar börjar träna tidigt i livet. Foto: Carin Wrange
catharina-vang-galopptranare-foto-carin-wrange

Engelska fullblod används främst till galopp. Foto: Carin Wrange

Många raser i världen

Andra raser världen över, såväl ponny som stor häst, används inom många olika användningsområden. Exempel på det är argentinska criollon som bland annat används inom lantbruket för att driva boskap.

I Sverige har vi de inhemska raserna nordsvensk brukshäst och gotlandsruss. Gotlandsrussen används både för ridning, körning och trav. Många russ är födda på Gotland där de hålls i stora flockar på Lojsta hed.

hastensraser4
Den nordsvenska brukshästen kan användas till såväl körning som ridning. Foto: Carin Wrange