Hur skall man kunna avgöra om fodret är av bra hygienisk kvalitet? Det enklaste hjälpmedlet, som man dessutom alltid har tillhands, är näsan och ögonen.
Ensilage skall lukta friskt och gott. Det luktar mer eller mindre syrligt beroende på ts-halten. Låga ts-halter innebär att ensilaget luktar mer surt eftersom det har bildats mer mjölksyra. Hösilage är inte ensilerat i samma utsträckning och luktar därför inte lika syrligt. Ensilage skall ha en grön till grönbrun färg. Om ensilage eller hösilage luktar som härsket smör eller ammoniak, är slemmigt eller ”ihopbränt” och mörkt skall det inte utfodras. Hö skall också lukta friskt och gärna lite ”kryddigt”, det skall inte lukta unket, jordigt eller mögligt, och det skall ha en bra struktur och inte vara ihopfiltat eller ihopklistrat.
Vid misstanke om att fodret innehåller skadliga ämnen för hästen kan man göra en mikrobiologisk analys som tar reda på förekomst av bakterier samt jäst- och mögelsvampar i foderprovet.