Andra variabler som används för att beskriva grovfodrets näringsinnehåll, till exempel innehåll av råprotein och fiber (NDF, neutral detergent fiber) undersöktes för eventuella samband med innehåll av de olika mineralämnena.
De starkaste sambanden fanns mellan fodrets innehåll av NDF och kalcium, fosfor, magnesium, koppar och selen, vilka alla fanns i lägre halt då fiberinnehållet var högre.
Eftersom fiberhalten ökar med senarelagd skördetidpunkt, kan sent skördat grovfoder förväntas ha lägre innehåll av kalcium, fosfor, magnesium, koppar och selen än foder som skördats tidigare.
De lägsta analyserade värdena för respektive mineralämne användes för att beräkna om en grovfodergiva motsvarande 1 kg ts/100 kg kroppsvikt och dygn räckte för att täcka behovet av makro- och mikromineraler hos olika hästkategorier. Endast underhållsbehovet av järn täcktes då av grovfodret, och komplettering med mineralfoder behövs till alla hästkategorier om man har ett sådant foder.
Om istället medelvärdena användes för samma beräkning täcktes underhållsbehovet av kalcium, fosfor, magnesium, järn och mangan av grovfodret. Om fodergivan ökades till 2 kg torrsubstans/100 kg kroppsvikt och dygn täcktes underhållsbehovet av alla mineralämnen utom natrium och selen. Dessa ämnen saknas alltid i tillräcklig mängd i grovfoder och måste alltid tillföras hästen på annat sätt. Det är också viktigt att komma ihåg att värdena som använts för ovanstående beräkningar var baserade på medelvärdet för mineralinnehållet i den här undersökningen.
Medelvärdet och medianvärdet var ganska lika för alla mineralämnen utom kalcium, järn och mangan, vilket betyder att runt hälften av de grovfoder som inkluderades i den här studien hade ett mineralinnehåll som var lika med eller högre än medelvärdet. Ett värde som är högre än medelvärdet utgör sällan något problem, däremot kommer lägre värden att innebära att fodret innehåller lägre halter av mineralämnena än vad medelvärdet anger.
Utan att veta mineralinnehållet i vallfodret är det alltså bara 50 procents chans att en vuxen häst som utfodras för underhåll med bara vallfoder i foderstaten och i en giva om 1 kg ts/100 kg kroppsvikt och dag får tillräckligt mycket mineralämnen via vallfodret.
Slutsatsen från denna studie är därför att vallfoder bör analyseras för sitt innehåll av makromineraler, och helst också mikromineraler, särskilt om hästen är högdräktig, digivande, växande unghäst eller högpresterande. Om innehållet mikromineraler i vallfodret är okänt bör ett mineralfoder innehållande (minst) koppar, zink, selen, kobolt och jod komplettera foderstaten till alla hästar, speciellt om vallfodret är skördat i ett sent botaniskt utvecklingsstadium.
Innehåll av makro- och mikromineraler i 124 vallfoderprov
1 nedre detektionsgräns för Na 0,1g/kg ts; för Co 0,008 mg/kg ts, Cu 0,17 mg/kg ts, Fe 0,27 mg/kg ts, Mn 0,07 mg/kg ts, Zn 0,33 mg/kg ts, I 0,1 mg/kg ts och Se 0,03 mg/kg ts. (Mätområde för Ca, P, Mg, K 0,01-200 ppm i prov).