Hästens miljö

Övriga fodermedel

Övriga fodermedel (saftfoder)

Morötter och äpplen, potatis, betor etc kan också användas som foder och framför allt de två förstnämnda är vanliga som belöningsfoder eller ”godis”.

Morötter innehåller 11,7 Mj och 67 g smb rp per kg ts (torrsubstans), men bara 12 procent ts. Det betyder alltså att även om morötter är ganska energirika per kg torrsubstans så innehåller de också mycket vatten (88 procent), så det krävs det stora mängder morötter för att de skall ge något tillskott av energi och protein till foderstaten.

Energimängden i 1 kg morötter är detsamma som i ca 120 g havre. Morötter innehåller mycket betakaroten som omvandlas till vitamin A i hästens kropp. Morötter ingår också i torkad form i en del fabriksblandade kraftfoder eller i form av morotsflingor.

Begränsa mängden äpplen

Äpplen bör utfodras i begränsad mängd då det finns fall av kolik där orsaken varit överkonsumtion av äpplen. Äpplenas hygieniska kvalitet är lika viktig som den hygieniska kvaliteten hos andra fodermedel. Skämda och ruttna äpplen skall aldrig ges till hästar (eller andra djur).

Potatis var tidigare att relativt vanligt fodermedel till flera av lantbrukets djur inklusive hästar. Potatis innehåller mycket stärkelse (740 g/kg ts) och är därför inte förstahandsvalet vid val av kraftfoder till hästar, och kan inte ges i några större givor. Genom att koka potatisen blir stärkelsen mer lättsmält.

Observera att potatisprotein inte är detsamma som potatis – potatisprotein är en restprodukt efter stärkelseutvinning från potatis, och det som blir kvar är den del av potatisen som inte innehåller stärkelse, dvs protein. Potatisprotein innehåller alltså ingen stärkelse.

Känsliga för frost

Betor har i södra Sverige också ibland använts som hästfoder, både sockerbetor, fodersockerbetor och foderbetor. De karaktäriseras av ganska högt energiinnehåll (ca 12-13 MJ/kg ts) och lågt proteininnehåll (under 50 g smbr rp/kg ts) men ganska högt sockerinnehåll. Betorna är ofta mycket hårda och behöver sönderdelas på något sätt om hästen skall kunna äta dem.

Gemensamt för alla fodermedel med högt vatteninnehåll (alla saftfoder) är att de är känsliga för frost och att de vid upptining snabbt blir förstörda. Det märks på såväl lukt som struktur – morötter och äpplen blir snabbt kladdiga och mosiga om de har fryst och sedan tinar. Potatis får inte vara grön, jordig eller ha groddar, och morötter och betor skall vara jordfria och friska. Alla saftfoder skall förvaras rent och frostfritt.