Hästens miljö

Färdigfoder

Färdigfoder

Det finns en uppsjö av olika foder som tillverkas i fabrik och saluförs i pellets eller müsliform. De flesta fabrikat saluför olika typer av foder:

  • Helfoder/basfoder/färdigfoder
  • Kompletteringsfoder/tillskott/koncentrat

Helfoder/basfoder/färdigfoder är tänkta att användas som de är tillsammans med grovfoder och eventuellt mineralfoder och salt, medan kompletteringsfoder/tillskott/koncentrat är avsedda att använda tillsammans med spannmål, grovfoder och eventuellt mineralfoder och salt.

Det innebär också att kompletteringsfoder/tillskott/koncentrat oftast har högre innehåll av mineraler, spårämnen och vitaminer, något man behöver vara medveten om i komponerandet av foderstaten.

Vanligen baseras dessa foder på spannmål och ytterligare ett tiotal (ibland fler) ingredienser, oftast ingår olika typer av biprodukter men även andra foderråvaror.

Innehållet varierar på grund av ursprung

Beroende på var i världen fodret tillverkas kan även andra biprodukter eller råvaror än de vi är vana vid ingå, till exempel druvskal (biprodukt från vintillverkning), äppelpressrester (biprodukt från framställning av till exempel  cider), riskli (biprodukt från risindustrin), citruspulpa (biprodukt från pressning av juice från citrusfrukter) osv.

De ingredienser som finns i olika fabriksblandade fodermedel speglar alltså oftast tillgången på biprodukter i olika delar av världen.

Den medvetne hästägaren bör därför också fundera på om hästen verkligen behöver ett fodermedel som framställts på andra sidan jordklotet, eller om det kanske går lika bra med ett närproducerat foder som dessutom gynnar vårt svenska lantbruk?