Målen för hästträning kan vara olika. Gemensamt är dock att man försöker förbättra hästens prestationsförmåga och teknik.
I de allra flesta fall betyder ökad prestationsförmåga att hästen kan springa fortare, hoppa högre och längre eller utföra mer komplicerade rörelser med hög precision. Hästen måste träna kondition eller styrka samt förbättra precisionen i sina rörelser.
Hästar har behov av rörelse
Kondition är färskvara och alla hästar mår bra av att röra sig. För unga hästar är det viktigt både för rörelseapparatens utveckling och för nervsystemets styrning av balans och teknik att de får röra sig tillräckligt och i varierad terräng.
När de sedan sätts i arbete och skall tränas upp är det viktigt att stegringstakten inte är för hög. Man måste se till hela hästen och inte bara till de snabba effekterna på andning, cirkulation och muskler.
För de flesta hästar ger det inte tillräckligt med motion att vistas i en hage under dagen och hållas på stall under natten. De behöver ridas eller köras i princip varje dag under veckan.
Variera underlaget vid hästträning
Ett varierat arbete på varierat underlag är viktigt för att hästen ska hålla under många år. Undvik ensidig träning på samma typ av underlag.
Att bara träna hästen på mjukt underlag i ridhus eller på utebana ger på sikt dålig hållbarhet. Hästar behöver även ridas ut i skog och mark eller på vägar för att få en allsidig träning.
Läs mer om underlag i Guide om underlag – en skrift från SLU och Svenska Ridsportförbundet.
På senare år har det gjorts forskning som tar hänsyn till hur hästar bör tränas för bibehållen god välfärd. Organisationen ISES (International Society for Equitation Science) har tagit fram riktlinjer med viktiga faktorer för att lyckas med hästträning oavsett disciplin. ISES har även varit drivande i hästvälfärdsfrågor som hur hårt en nosgrimma bör spännas. Läs mer om god träning av häst.
Läs om forskning när det gäller hästträning:
Text: Carin Wrange, redaktör HästSverige 2014-05-06, uppdaterad 2020-09-21