Se upp hur du binder hästen

Under sensommaren har det  inträffat flera fall där hästen har bundits upp i ett löst gods och sedan skenat iväg och skadat sig. Försäkringsbolaget Agria varnar för onödiga olyckor som kan ge hästen allvarliga, eller till och med dödliga skador.

Traumatiska skador är en vanlig diagnos bland hästar, och hamnar på tredje plats över de vanligaste skadorna

 

Uppbindning

Att binda upp hästen i ett campingbord är inte lämpligt. Hästen kan skada sig allvarligt om den fastnar och sliter sig. Foto: Agria

Kanske har hästägaren lite bråttom, ska bara hämta en grej i stallet och binder upp hästen i en bänk som står utanför. Med dunder och brak drar hästen iväg med bänken som splittras till träflisor, hästens rädsla kryddas av att den fastnar med benen i underredet, ett par galoppsprång till och nu skär den upp buken på ett vasst bänkben.

Tragedin är ett faktum, veterinär tillkallas och hästen avlivas omgående. En onödig olycka som enkelt hade kunnat undvikas.

– Bind aldrig upp hästen i lösa gods även om du tycker att boxdörren, bänken, stolpen eller kärran ser rejäl ut. Krafterna är enorma och hästen kan välta det mesta som inte är väl förankrat, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef Häst & Lantbruk, Agria Djurförsäkring,

Till och med en liten ponny har mycket större muskelkraft än man kan ana. Redan under föltiden ska man undvika att låta hästen förstå hur stark den egentligen är.

– Genom att ha ett lite längre grimskaft är det lättare att hålla emot när du leder hästen för hand. Undvik situationer där den kan få anledning att slita sig och komma fri – en häst lär sig väldigt snabbt, säger Mikael Theorén.

Om hästen är orolig är det bättre att be om hjälp eller ställa in den i boxen tills man här helt färdig.

Så här undviker du traumatiska skador vid uppbindning:

  • Bind aldrig hästen i löst gods eller gods som går att flytta på, som till exempel boxdörrar
  • Be om hjälp att hålla hästen istället för att binda upp den
  • Om du måste binda upp den – använd bara fast förankrade anordningar som är gjorda för uppbindning
  • Lämna aldrig hästen ur uppsikt när den står uppbunden
  • Glöm inte att ha en säkerhetshake på grimskaftet vid uppbindning

Källa: Agria Djurförsäkring