Hoven – mjuka vävnader med hårt skal
Hoven är en märklig konstruktion. I grund och botten motsvarar den hundens klo eller vår nagel. Ytligt sett är hoven en hård och ganska oeftergivlig ”kapsel” som täcker hästens tåspets.Hoven är just den punkt som hos hästen tar upp hela belastningen vid kontakten med marken.
För att den viktiga stötdämpningen mellan fot och mark skall fungera måste hästen ha en normalt formad och frisk hov. Och det kräver regelbunden och rätt utförd hovvård.
Hoven växer hela tiden
Även om den hovens yttre består av ”död” vävnad på samma sätt som vår nagel så nybildas även hoven och växer till hela tiden. Och hovens hornkapsel sitter starkt fästad till underliggande läderhud från vilken det nya hornet bildas.
Just anslutningen mellan hornkapseln (den hårda delen av hoven) och läderhuden, eller ”kötthoven” som man säger, är en känslig del av hoven. Det är till exempel här de mest förödande effekterna av ett fånganfall uppträder.
Skador i läderhuden kan också leda till störningar i hornbildningen med försämrad hovkvalitet som följd. Det räcker med förändringar i foderstaten eller en tids sjukdom för att resultatet skall kunna avläsas i hornets utseende som ett tvärgående band parallellt med kronranden.
Många blodkärl i hoven
Läderhuden är mycket rikligt försedd med blodkärl och nerver. Om en inflammation uppträder i läderhuden och man får en svullnad så håller hornkapseln emot. Och på insidan – under läderhuden – ligger hovbenet och håller emot på samma sätt. Följden blir ”högt tryck” och kraftig smärta.