Man kan även plocka bort söm för söm genom att dra dem ur sömhålet i skon med en tång.
Sula och strålfåror rensas med hovkniv. Hovslagaren kontrollerar i detta läge om det finns eventuell röta i strålen.

Hoven verkas (kortas ner) främst i tån men även längs sidorna. Detta görs antingen med klinga och träklubba eller med en verktång.
Även här kontrollerar hovslagaren om det finns tecken på hovböld, fång eller bärrandsröta.

Verkningen avslutas med att hovslagaren raspar hoven såväl undertill som längs med hovens sidor samt tå.
När verkningen är avslutad kontrollerar hovslagaren att hoven är plan och att hästen belastar den på ett bra sätt.

Nu är det dags att sätta på skon igen. I vissa fall kan den gamla skon fungera ännu en skoperiod om den inte är alltför nött. Det beror främst på vilket underlag hästen arbetar på och hur och var den är sliten.
Om hästen behöver en ny sko behöver den anpassas till hoven. I de flesta fall riktas skon (böjs till) utifrån hovens form och storlek. Detta görs med hjälp av ett städ och en hammare.

En del hovslagare riktar skor genom att värma dem i en ässja (en varm ugn) vilket innebär att den styva järnskon blir lättare att forma. Den upphettade, riktade skon hålls sedan ett kort moment mot hovens bäryta.
Detta förekommer främst vid skoning i en smedja med särskild utrustning. Vissa hovslagare har även en ässja med i sina bilar och kan varmsko ute i stallarna.

Skon sätts fast via söm som slås genom skon in i hovens yttervägg. Det är mycket viktigt att sömmen vänds rätt så den kommer ut genom hovväggen på ett sätt som inte skadar hästen.
Vissa hästar har tunna hovväggar och kan vara extra känsliga för så kallade sömstick vilket i värsta fall ger hälta efter skoning. Rekommendationen är att sömtaget ska vara cirka 2/3 av sömmets längd. Man börjar alltid med att slå i sömmen närmast tån på såväl in- som utsida.
Varje sko bör sitta fast med minst 6 sömmar, tre på varje sida. Hos vissa hästar kan det behövas fler söm för att skon ska sitta kvar. Sömmarna bör inte spikas i för nära trakten på hoven då det hämmar hovens mekanism.

När alla sömmar slagits i klipps de av med en hovtång på hovens utsidor. Under den avklippta sömmen tas horn bort med en fil för att förbereda nitning.

Till sist nitas alla sömmar med nittång eller med hammare och nitjärn. Detta är ett viktigt moment för att skon inte ska börja glappa redan efter kort tid.
Text och bild: Carin Wrange, redaktör HästSverige 2014-06-11
De flesta bilderna är tagna i smedjan vid UDS i Uppsala.