Sjukdomar & skador

Vesikulär stomatit

Vesikulär stomatit ger farliga munsår

Man kanske först kan tycka att vesikulär stomatit (VS) inte är någon viktig sjukdom. Dels har den aldrig förekommit i Sverige, dels låter det kanske inte så farligt med blåsor i munnen på hästen.

Vesikular stomatit(1)_270

VS är en sjukdom som inte finns i Sverige idag. Illustration: Helena Johansson, SVA

Vesikel betyder blåsa och stomatit betyder inflammation i munnens slemhinna. Hästen kan få feber och blåsor i och runt munnen och runt kronranden som läker så småningom av sig själv.

Men viruset som ger VS-sjukdomen kan även drabba grisar, kor, vilda djur och till och med människa. Blåsorna som spricker till öppna sår är mycket smärtsamma och gör att djuren inte kan äta och gå ordentligt. Sjukdomen klassas därför hårt av myndigheterna.

Vesikulär stomatit lyder under epizootilagen, lagen om sjukdomar som inte finns hos djur i Sverige och som vi absolut inte vill ha in. Vesikulär stomatit finns bland annat på hästar i Nord-, Mellan- och Sydamerika.

Hindra smittspridning vid misstanke

Vid misstanke om att djur drabbats av sjukdomen skall veterinär genast tillkallas. Det är allvarligt. Innan veterinär anlänt måste vidare smittspridning förhindras. Det innebär att drabbade djur hålls inomhus. Symtomlösa djur som kan ha kommit i kontakt med sjuka djur tas också in. Flytt av insjuknade djur från gården eller till stallbyggnader med andra djur får inte ske. Personer, fordon eller andra föremål som kan ha kommit i kontakt med drabbade djur får inte lämna gården.

Liknar mul- och klövsjuka

Vesikulär stomatit är väldigt lik den allvarliga djursjukdomen mul- och klövsjuka. En viktig skillnad är att mul- och klövsjukeviruset inte drabbar hästar. Så på sätt och vis är det bra om det finns en häst med bland de sjuka djuren – då kan man hoppas på att det i alla fall inte är mul- och klövsjuka!

Det finns andra virus som ger blåsor runt munnen och händerna på barn, som ibland kallas ”höstblåsor”. Barnens sjukdom ska man inte kalla varken för ”mul- och klövsjuka” eller ”vesikulös stomatit” för då finns det risk att någon förväxlar det med de allvarliga djursjukdomarna, fast det är helt olika virus. Barnens ”höstblåsor” orsakas ett coxsackievirus.

Ansvarig författare: Gittan Gröndahl, tf statsveterinär, SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, 2018-06-15. Senast uppdaterad 2024-02-21.

Läs mer: