Sjukdomar & skador

Rhinitvirus

Rhinitvirus, vad betyder det?

Hästar har ett förkylningsvirus som heter ekvint rhinitvirus. Rhinitvirus finns i olika typer. De viktigaste är typ A, B1 och B2.

Rhinitvirus(1)_270

Unga hästar är mest mottagliga för luftvägsvirus . Foto: Sigbrit Mattsson, SVA

Rhinit (eller rinit) kan översättas med snuva och betyder egentligen inflammation i näsans slemhinna. Virus sprids framför allt med utandningsluften och slem från näsan, men typ A kan också utsöndras i hästens urin under en lång tid. Hästar som infekteras kan bli förkylda under någon vecka med feber, snuva, hosta och svullnad i halsen, men ibland är de infekterade utan att man ser så mycket på dem.

Om man misstänker att hästen har en pågående infektion med rhinitvirus så kan veterinären ta ett prov från näshålan som analyseras för olika virus. Ibland tas samtidigt prov även för bakterier, som kvarka. Utan provtagning kan det vara svårt att ställa rätt diagnos. Behandlingen är olika om det är virus eller bakterier. För virus ska man aldrig ge penicillin, medan vissa bakterier kan behandlas i vissa fall.

Förvirrande namn på olika förkylningsvirus

Förut hette rhinitvirus ”Rhinovirus”, men det ordet ska inte användas längre. Två andra virus på häst, herpesvirusen EHV-1 och EHV-4 kallas ofta för ”Rhino” på engelska, en förkortning av ”Rhinopneumonitis virus”. Men EHV-1, EHV-4  och rhinitvirus är alltså tre olika virus och det är nog bättre att kalla dem för sina riktiga namn. EHV-1 kallas också för virusabort eller abortvirus, då det förutom förkylning kan orsaka kastning.

Ta hand om häst med virus

Det viktigaste för hästen om den är förkyld, oavsett orsak, är att den får frisk luft och vila ordentligt, även en tid efter att symptomen har avklingat. Man bör också se till att smittan inte kan spridas till andra hästar. Man isolerar den sjuka hästen och ser till att inte överföra smitta själv från den till andra hästar på sina händer eller kläder till exempel.

Hostan kan ofta sitta i upp till 3-5 veckor efter en förkylning hos hästar. Hostan vid förkylning hos häst brukar inte behöva behandlas, om det är enstaka hostattacker. Om hästen hostar mycket svårt, har feber eller det inte börjar avklinga inom 3-5 veckor bör man kontrollera med veterinär att den inte fått komplikationer i lungorna.

Om hästen drabbas av nedsatt ork kan veterinären med två upprepade blodprov se om den nyligen har haft en infektion med rhinitvirus. Då är det antikroppar mot virus som man mäter. Det är återigen ordentligt med vila som är behandlingen.

Ansvarig författare: Gittan Gröndahl, tf statsveterinär, SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, 2018-06-15

Rhinitvirus

Du kan få veta mer om Rhinitvirus hos häst genom att följa denna länk: