Hur hästen uppfattar sin omvärld påverkas av individens tidigare erfarenheter, genom hela livet, – och hästar har generellt ett gott minne. Foto: Lisa Chröisty
Tillsammans påverkar de fyra domänerna Nutrition (foder och vatten), Miljö, Fysisk hälsa och Beteenden hästens Mentala hälsa. Hästens upplevelse av sin omvärld är därför central för bedömningen av hästvälfärd. Hur hästen tolkar och upplever sin omvärld påverkas av individens tidigare erfarenheter och uttrycks först i beteendet och i förlängningen ett förändrat hälsotillstånd.
Forskning om hästens känslomässiga förmågor
Vetenskapligt saknar vi fortfarande mycket kunskap om hästens mentala, kognitiva och känslomässiga förmågor.
Vi vet att hästen precis som vi tar in information om omvärlden via sina sinnen men eftersom hästen delvis saknar vår förmåga att reflektera blir reaktionen ofta direkt känslomässig. Detta är evolutionärt fördelaktigt för ett bytesdjur som hästen där överlevnad snarare handlar om att reagera snabbt med flykt än med eftertanke och planering.
Hästen har däremot ett gott minne och kan reagera starkt på situationer som påminner dem om obehagliga upplevelser tidigare i livet. En häst kan inte heller reflektera kring en upplevelse i efterhand och förstår inte heller orsakssamband på samma sätt som vi gör vilket kan göra att de kopplar samman sinnesintryck på ett sätt som inte alltid är logiskt för oss.
Träning av hästar kan ibland vara utmanande, särskilt om hästen tidigare fått dåliga erfarenheter av ett visst moment. Då gäller det för dig som hanterar hästen att själv vara lugn och konsekvent. Foto: Lisa Chröisty
Fight or flight?
Hästens egna handlingsutrymme och möjlighet att reagera i enlighet med den känsla som situationen framkallar, exempelvis möjligheten att fly eller försvara sig, inverkar på hästens förmåga att hantera stressande situationer.
Stressade eller rädda hästar blir lätt farliga både för sig själva och andra och att träna hästar inför exempelvis hovslagare, klippning och tävlingar med tålamod och utan tidsnöd är en viktig säkerhetsåtgärd.
Att själv vara lugn, konsekvent och ge hästen tydliga rutiner skapar förutsättningar för hästen att kunna förutsäga vad som ska hända härnäst och hjälper därför hästen att klara av stressande situationer. Genom att förebygga rädsla och stress genom tillvänjning och träning förbättrar vi drastiskt hästars möjligheter till en god hästvälfärd.
Läs mer: