Om hästen

Dagliga rutiner

Daglig kontroll av hästen

Den som har ansvar för en häst ska varje dag kontrollera om hästen dricker och äter samt kissar och bajsar normalt. Det hör till den dagliga rutinen för att garantera hästens välfärd.

häst-med-vattenkopp-i-hage-som-annars-bor-i-stallbyggnad

Hästar har stort behov av vatten. Foto: Carin Wrange

Dricker hästen tillräckligt?

Hästens dagliga vattenbehov är minst omkring 5 liter per 100 kg häst. För en häst på 500 kg blir det cirka 25 liter vatten per dygn. Att mäta hur mycket vatten hästen dricker kan vara bra att känna till om man vill förebygga sjukdom. Hästar som dricker dåligt kan behöva “luras” att dricka mer genom att man till exempel blandar litet betfor i vattenhinken eller smaksätter vattnet med lite äppeljuice.

En häst som fått i sig för lite vatten drabbas lättare av kolik varför vattenintag är mycket viktigt. Då hästar tränas hårt och svettas mycket förlorar de också mycket vatten och kroppssalter som behöver fyllas på för att hästen ska kunna återhämta sig. Vill man mäta hur mycket vatten hästen normalt dricker görs detta enklast i hink. Stäng i så fall av eventuell vattenkopp och se hur mycket vatten som försvinner ur hinken/hinkarna på ett dygn.

Du kan läsa mer om vatten och foderintag under avsnittet Foder och vatten.

Läs mer:
Om hästens behov av vatten.

 

häst-i-box-fakta-om-hästar-på-hästsverige

Kontrollera att hästen har ätit upp den förra fodergivan när du ger nytt. Foto: Carin Wrange

Äter hästen rätt foder?

Att hästen får i sig en tillräcklig mängd foder och i huvudsak grovfoder är viktigt både för hästens fysiska och psykiska hälsa. Hästens huvudföda bör bestå utav grovfoder då den är en så kallad grovtarmsjäsare som framför allt bryter ner fodret i grovtarmen.
Hästen har också ett behov av att tugga maten, så kallad ”tuggtid” varpå grovfodret är viktigt eftersom det tar längre tid att äta än till exempel kraftfoder. För att magen ska må bra och för att undvika till exempel kolik ska man vara noggrann med att hästen får sin föda jämnt fördelat över dygnet.
För att undvika såväl metabola sjukdomar som problem med rörelseapparaten är det viktigt att hästen varken är för tjock eller mager. Den ska vara i normalt hull för att må och fungera bäst.

Läs mer:
Om hästens foder i olika avsnitt på HästSverige.

HästSveriges Foderskola i 10 avsnitt.

hästgödsel-mockning-bajs-stall

Ge akt på hur hästens bajs ser ut när du mockar boxen. Ser avföringen ut som den brukar eller annorlunda? Foto: Carin Wrange

Hur bajsar och kissar hästen?

Om hästen har en minskad mängd avföring eller urin kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. Vid förstoppning kan hästen få svårt att bajsa och vid vissa andra sjukdomstillstånd har hästen svårt att urinera.
Om hästen är uppstallad i box eller spilta är det enkelt att kontrollera mängden avföring och urin när du mockar. Mängden beror såklart på hur stor hästen är, hur mycket foder den får och hur många timmar den varit inne i boxen. Det viktiga är att lära sig hur stor mängd hästen brukar ha. Man bör även se att avföringen har en normal konsistens, det vill säga runda mjuka bollar. Avföringen ska inte vara rinnande eller extremt torr.

Läs mer:
Om hästens gödsel.

Text: Hanna Sassner, forskare i tillämpad etologi, SLU och Izabella Granswed, leg. veterinär Mälaren Hästklinik

2019-04-18