Om hästen

Dagliga rutiner

Daglig kontroll av hästen

Den som har ansvar för hästar behöver varje dag kontrollera att de beter sig som de brukar: Att hästen dricker, äter, kissar och bajsar normalt. Genom att känna till hästars normala beteenden och fysik så är det lättare att se när de inte mår bra. Ju tidigare man uppfattar tecken på att något är fel – desto bättre är det för hästvälfärden.

häst-med-vattenkopp-i-hage-som-annars-bor-i-stallbyggnad

Hästar har stort behov av vatten. Foto: Carin Wrange

Dricker hästen tillräckligt?

Hästars dagliga vattenbehov är minst omkring 5 liter per 100 kg kroppsvikt. För en häst på 500 kg blir det cirka 25 liter vatten per dygn. Att mäta hur mycket vatten hästar dricker varje dag är bra om man vill förebygga sjukdom.

Forskning har visat att hästar föredrar ljummet vatten när det är kallt och att de dricker mer ifrån hink än ifrån vattenkopp (med tryckplatta). Hästar ska helst ha fri tillgång till vatten dygnet runt. Därför är det klokt att fundera på hur man löser frostfritt vatten både i stall och hage året om.

Risk för kolik

Hästar som fått i sig för lite vatten drabbas lättare av kolik, därför behöver vi veta att de dricker tillräckligt. När hästar tränas hårt och svettas mycket förlorar de både vatten och kroppssalter som behöver fyllas på för att de ska kunna återhämta sig. Vill man mäta hur mycket vatten hästar normalt dricker görs detta enklast i hink. Stäng i så fall av eventuell vattenkopp och se hur mycket vatten som försvinner ur hinken/hinkarna på ett dygn.
Du kan läsa mer om vatten och foderintag under avsnittet Foder och vatten.

häst-i-box-fakta-om-hästar-på-hästsverige

Kontrollera att hästen har ätit upp den förra fodergivan när du ger nytt. Foto: Carin Wrange

Äter hästen ”rätt” foder?

Att hästar får i sig en tillräcklig mängd foder är viktigt både för den fysiska och mentala hälsan. Hästars foderstat ska baseras på grovfoder då de är så kallade grovtarmsjäsare som framför allt bryter ner fodret i grovtarmen. Kraftfoder och mineraler kan läggas till för att komplettera brister i grovfodret sett till varje individuell hästs behov.

Hästar är genom evolutionen anpassad till långa ättider med främst ganska näringsfattigt gräs och fiberrika växtdelar. Ett grovfoder ger fibrer och en längre ättid än ett näringsrikt kraftfoder.

För att magen ska må bra och för att undvika mag-tarm-problem så behöver hästar få sin föda jämnt fördelat över dygnet, antingen i givor eller med fri tillgång på grovfoder. För att undvika såväl metabola sjukdomar som problem med rörelseapparaten är det viktigt att hästar varken är för tjocka eller magra. De ska vara i normalt hull för att må och fungera bäst.

Läs mer:
Om hästens foder genom HästSveriges foderskola i 10 delar.

hästgödsel-mockning-bajs-stall

Ge akt på hur hästens bajs ser ut när du mockar boxen. Ser avföringen ut som den brukar eller annorlunda? Foto: Carin Wrange

Hur bajsar och kissar hästen?

Det är viktigt att känna till hur hästens avföring normalt ser ut och hur mycket den normalt bajsar. Om hästar har en minskad mängd avföring eller urin kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. Vid förstoppning kan hästar få svårt att bajsa och vid vissa andra sjukdomstillstånd har de svårt att urinera.

Om hästar är uppstallade på box är det enkelt att kontrollera mängd och utseende på avföring och urin när du mockar. Mängden urin och avföring beror på hästens storlek, hur mycket foder den äter och hur mycket den dricker. Det viktiga är att lära sig hur stor mängd hästen brukar ha och att avföringen ser normal ut, det vill säga runda mjuka bollar. Avföringen ska inte vara rinnande eller extremt torr.

Läs mer:
Om hästens gödsel.

Text: Hanna Sassner, forskare i tillämpad etologi, SLU, Izabella Granswed, leg. veterinär Mälaren Hästklinik och Sofie Viksten Engfors, PhD, specialiserad inom hästvälfärd. Uppdaterad 2023-05-03.