Om hästen

Dagliga rutiner

Daglig kontroll av hästen

Den som har ansvar för hästar behöver varje dag kontrollera att de beter sig som de brukar: Att hästen dricker, äter, kissar och bajsar normalt. Genom att känna till hästars normala beteenden och fysik så är det lättare att se när de inte mår bra. Ju tidigare man uppfattar tecken på att något är fel – desto bättre är det för hästvälfärden.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

I stora drag - titta, känn & kläm

Alla som har ansvar för hästar skall veta hur man gör daglig hälsokontroll. Grundläggande för kontrollen är att man har fasta rutiner som man upprepar varje dag.

De rutinerna skall vara så väl inarbetade att man gör dem ”automatiskt”, i samband med fodring, vid skötsel samt före och efter arbete. Då ser man snabbt om något avviker från det normala.

Självklarheter?

Många kanske tycker att den här skisserade ”dagliga hälsokontrollen” är en självklarhet. Och det är bra – om man lever upp till det. Tyvärr stöter man emellertid som veterinär alldeles för ofta på att tidiga tecken på skada eller sjukdom missats. Därför är det viktigt att veta att det väsentliga för hästskötaren är att kunna se att hästen inte är som den brukar vara och ”slå larm” om det.

Tidig upptäckt ger ofta större chans till behandling och tillfrisknande. Men kom ihåg – ingen begär att den som upptäcker att hästen inte är som normalt, också skall veta vad som är fel! Det är veterinärens sak att klara av.

Titta, känn och kläm

Hälsokontrollen består i stora drag av tre delar:

  • Titta på hästen
  • Titta på urin och avföring samt om hästen ätit och druckit
  • Känna och klämma på hästen

I avsnitten nedan djupdyker vi i respektive område.

visitering-av-hästens-kropp-bra-för-fysisk-hälsa-och-välfärd

Visitering av häst

Hästar som står på stall skall kontrolleras ordentligt varje dag. Hästar på bete kan vara svårare att gå igenom noga varje dag, men förutom daglig tillsyn av flocken skall man sträva efter att granska varje häst individuellt minst en gång i veckan.

Den noggranna dagliga kontrollen när man tittar på och känner igenom hästen kallas visitering och görs vid rengöring/rykt samt före och efter arbete.

När man visiterar en häst gör man dels en bedömning av hästens yttre på avstånd, dels känner man igenom hud, muskler, senor med mera.

Det är viktigt att man är systematisk och gör på samma sätt varje gång så att man inte missar någon kroppsdel. Genom den dagliga kontrollen lär man också känna de olika hästarnas egenheter och kan därför tidigt upptäcka skador och sjukdomar som är på gång.


Hästar på bete kan vara svårare att gå igenom noga varje dag, men förutom daglig tillsyn av flocken skall man sträva efter att granska varje häst individuellt minst en gång i veckan. Foto: Lisa Chröisty

Gör likadant varje gång

Börja med att titta på hästen på avstånd, stå utanför boxen eller om den står uppbunden,  och granska hästens hållning och uppträdande. Avlastar den något ben eller står den på annat sätt onormalt? Forcerad andning som vid feber eller smärttillstånd kan man också se på håll liksom om hästen ser ”ruggig och hängig” ut.

Sedan går man fram till hästen och börjar lämpligen med huvudet. Titta efter flytningar från näsborrarna som kan vara tecken på luftvägsinfektion, kontrollera ögonen och huden i och kring mungiporna.

Fortsätt sedan med att känna igenom hals, bål och extremiteter efter sår, svullnad, värme eller ömhet. Var särskilt noga med de partier där sadel eller sele samt gjord ligger åt. Tryckskador kan betyda långvariga problem!

Extremiteterna (benen) skall kännas igenom noga, särskilt partierna nedanför karpus (”framknäet”) respektive hasen.

Det är bra om man har god kännedom om hästens anatomi och vet var ledgångar, senor och gaffelband återfinns.

Om du behöver bättre kunskap kring hästens olika kroppsdelar finns mer att läsa under avsnittet yttre anatomi på HästSverige.

Men ännu viktigare är att man vet hur de hästar man har ansvar för känns normalt – en plötsligt svullen och varm led eller sena får man inte missa!

Karlederna och hovarna skall kontrolleras noga, hoven skall alltid lyftas upp och kratsas ur med hovkrats. Var uppmärksam på hovbeslaget! Var också noggrann när hästen förs ut – rör den sig normalt? Håll ett extra öga på hästen i början och slutet av ett arbetspass eller när den släpps ut och tas in från hagen. Inga tecken på hälta, eller?


Dagliga rutiner. Foto: Lisa Chröisty

Dricker hästen tillräckligt?

Kontrollera dagligen att hästen verkar ha fått i sig tillräcklig mängd vatten. Detta görs enklast genom att erbjuda hästen vatten ur hink. Skulle hästen ha druckit dåligt kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till – antingen med vattnet eller med hästen. Verkar vattnet (i färg, kvalitet, lukt, smak m.m.) vara utan anmärkning och andra hästar har ätit och druckit utan att tveka, undersök hästen ordentligt.

Oavsett hur du erbjuder hästen vatten – gör dagligen rent i vattenhink/vattenkopp/vattenkar – och se noga till att kontrollera så att hästen inte bajsat där den erbjuds vatten.

häst-med-vattenkopp-i-hage-som-annars-bor-i-stallbyggnad
Hästar har stort behov av vatten – men inte vilket vatten som helst. Foto: Carin Wrange

Stort behov av vatten – gärna ljummet och i hink

Hästars dagliga vattenbehov är minst omkring 5 liter per 100 kg kroppsvikt. För en häst på 500 kg blir det cirka 25 liter vatten per dygn. Att mäta hur mycket vatten hästar dricker varje dag är bra om man vill förebygga sjukdom.

Forskning har visat att hästar föredrar ljummet vatten när det är kallt och att de dricker mer ifrån hink än ifrån vattenkopp (med tryckplatta). Hästar ska helst ha fri tillgång till vatten dygnet runt. Därför är det klokt att fundera på hur man löser frostfritt vatten både i stall och hage året om.

Risk för kolik

Hästar som fått i sig för lite vatten drabbas lättare av kolik, därför behöver vi veta att de dricker tillräckligt. När hästar tränas hårt och svettas mycket förlorar de både vatten och kroppssalter som behöver fyllas på för att de ska kunna återhämta sig. Vill man mäta hur mycket vatten hästar normalt dricker görs detta enklast i hink. Stäng i så fall av eventuell vattenkopp och se hur mycket vatten som försvinner ur hinken/hinkarna på ett dygn.


Hjälpmedel i hästens box som vattenkopp och höautomater kan vara till stor hjälp – men de kan också försvåra att tidigt upptäcka avvikelser i hästens beteende. Foto: Lisa Chröisty

Läs mer:

Har hästen ätit upp sitt foder?

När man går sin stallrond morgon och kväll skall man alltid se efter om hästarna har ätit normalt eller om de lämnat foder orört. Precis som med temperamentsförändringarna kan störd aptit vara ett tidigt tecken på att hästen håller på att bli sjuk.

Hästar skall ha tillgång till foder och vatten av bra kvalitet och kan reagera om det är något fel på fodret eller vattnet och låta bli att äta. Kolla därför både hästen och det kvarlämnade fodret.

Foder viktigt för hästen

Att hästar får i sig en tillräcklig mängd foder är viktigt både för den fysiska och mentala hälsan. Hästars foderstat ska baseras på grovfoder då de är så kallade grovtarmsjäsare som framför allt bryter ner fodret i grovtarmen. Kraftfoder och mineraler kan läggas till för att komplettera brister i grovfodret sett till varje individuell hästs behov.

Hästar är genom evolutionen anpassad till långa ättider med främst ganska näringsfattigt gräs och fiberrika växtdelar. Ett grovfoder ger fibrer och en längre ättid än ett näringsrikt kraftfoder.

Givor över hela dygnet

För att magen ska må bra och för att undvika mag-tarm-problem så behöver hästar få sin föda jämnt fördelat över dygnet, antingen i givor eller med fri tillgång på grovfoder. För att undvika såväl metabola sjukdomar som problem med rörelseapparaten är det viktigt att hästar varken är för tjocka eller magra. De ska vara i normalt hull för att må och fungera bäst.


Varje dag när du kommer till stallet; Kontrollera att hästen har ätit upp den förra fodergivan när du ger nytt. Foto: Lisa Chröisty

Läs mer:

Hur bajsar och kissar hästen?

Det är viktigt att känna till hur hästens avföring normalt ser ut och hur mycket den normalt bajsar. Om hästar har en minskad mängd avföring eller urin kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. Vid förstoppning kan hästar få svårt att bajsa och vid vissa andra sjukdomstillstånd har de svårt att urinera.

Om hästar är uppstallade på box är det enkelt att kontrollera mängd och utseende på avföring och urin när du mockar. Mängden urin och avföring beror på hästens storlek, hur mycket foder den äter och hur mycket den dricker. Det viktiga är att lära sig hur stor mängd hästen brukar ha och att avföringen ser normal ut, det vill säga runda mjuka bollar. Avföringen ska inte vara rinnande eller extremt torr.

Om träck och urin (i mängd, lukt, konsistens eller liknande) en dag skiljer sig från hästen ”normala” kan det vara ett tecken på att allt inte står rätt till.


Ge akt på hur hästens bajs ser ut när du mockar boxen. Ser avföringen ut som den brukar eller annorlunda? Foto: Carin Wrange

Läs mer:

Förändrat beteende

Ett av de viktigaste och tidigaste tecknen på att hästen inte mår som vanligt är att den visar ett  förändrat beteende.

Det kan yttra sig i följande; att en häst som normalt är glad och positiv plötsligt blir ointresserad av sin omgivning. Eller att en häst som oftast står upp och gnäggar när man kommer till stallet istället ligger ner i boxen och inte bryr sig om vad som händer. Eller att hästen reagerar vid beröring där den annars inte brukar visa några tecken på obehag.


Att fånga upp tidiga tecken på avvikelser i hästens beteende kan i vissa fall rädda liv – som vid tecken på kolik, en sjukdom som kan bli livshotande. Foto: Lisa Chröisty

Fånga upp tidiga tecken

Det är viktigt att man fångar upp de här tidiga tecknen på att allt inte står väl till.

Fundera på om hästen har skäl för sitt beteende – kanske hårt arbete sent igår kväll eller en tävlingsdag med resa i transport? Eller att den inte trivs vid sidan om sin nya granne i stallet?

Ge akt på alla avvikelser kring hästen. Börja med att ta tempen på den varje dag och känn igenom hästens kropp. Finns det någon svullnad eller värme i benen? Äter den som vanligt och ser avföringen normal ut? Är den blank i hårremmen och fin i hullet?

När hästarna går ute, på bete eller i rasthage, kan tecknen vara svårare att se men om du undersöker hästen varje dag så upptäcker du när något är fel.

Lägg märke till om någon häst inte hänger med flocken eller drar sig undan, kanske till och med försvinner. Sök upp hästen och se efter vad som hänt!


Även om hästen går på lösdrift är daglig kontroll mycket viktigt. Om någon av hästarna i flocken saknas – leta alltid upp den för att se att allt är som det ska. Foto: Lisa Chröisty

Läs mer:

Kom ihåg - lista

Tidiga tecken på sjukdom

  • temperamentsförändringar (37,2-38,2 är normaltemp)
  • förlorad/störd aptit
  • ”ruggig och hängig”

Visitering

  • varje dag
  • före och efter arbete
  • granska hästen på håll
  • känn igenom sadelstad etc.
  • känn igenom extremiteterna
  • kontrollera hovarna och hovbeslagen

Foder, vatten, träck och urin

  • Har hästen ätit som den brukar?
  • Har hästen druckit som den brukar?
  • Har hästen bajsat och kissat på liknande sätt som den brukar?

Kontrollera rörelserna

  • i början av arbetspass
  • i slutet av arbetspass

Kort sammanfattat:

  • Daglig hälsokontroll är viktig för att tidigt upptäcka tecken på sjukdom eller skada hos hästen. Detta inkluderar att kolla på hästens allmänna beteende, aptit, och hur den rör sig
  • Regelbunden genomgång av hästens kropp, inklusive ben, hovar, och päls, hjälper till att identifiera små förändringar som kan indikera problem
  • Förebyggande vård som daglig borstning, kontroll av foder och vatten, samt säker stallmiljö bidrar till hästens välbefinnande och minskar risken för skador och sjukdomar
  • Dokumentation av hästens hälsa och eventuella förändringar underlättar kommunikation med veterinären och gör det enklare att följa upp behandlingar

Text: Hanna Sassner, forskare i tillämpad etologi, SLU, Izabella Granswed, leg. veterinär Mälaren Hästklinik och Sofie Viksten Engfors, PhD, specialiserad inom hästvälfärd. Uppdaterad 2023-05-03.

Text: Göran Dalin och Jenny Ennerdal, leg. veterinärer, redigerad av Carin Wrange, HästSverige 2015-05-19