Om hästen

Vad händer med skelettet?

Vad händer med skelettet?

Vid träning måste hästens skelett och leder anpassa sig till ökade krav, annars tar de skada. Skelett och leder svarar på träning väldigt mycket långsammare än till exempel hjärta och muskler. Detta leder till att när vi tror att en häst är klar för tävling eller andra större prestationer, är det bara delar av hästen som är färdig.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

hoppning-sliter-på-hästens-skelett-och-ben-i-landningen-genom-belastning

Hästens ben ska hålla för stora belastningar när den rids eller körs – för det behövs genomtänkt träning av lagom mängd och intensitet. Foto: Carin Wrange

Hitta på sidan

Skelettet - levande vävnad som bryts ned och byggs upp

Benvävnad, alltså skelett, är levande vävnad som hos hästar precis som andra djur bryts ned och byggs upp över tid och vid ansträngning. Hästar som över huvud taget inte tränas kommer därmed att långsamt förlora benvävnad.

Vid medelhöga belastningar bibehålls mängden och kvaliteten på benet någorlunda konstant. Och vid överansträngning kan skador istället uppstå.

Kunskaperna om vad som sker i benvävnaden i skelettet vid ökad arbetsbelastning är mycket ofullständiga. Men precis som i musklerna sker en anpassning som innefattar både ökad mängd ben och förbättrad kvalitet på benet. Dessutom ökar benmängden just på de platser i skelettet som utsätts för större belastning eller yttre trauma/slag. Detta leder till att enskilda skelettbens utseende eller geometri kan förändras, exempelvis genom så kallade ”överben”.

För att hålla hästens benstomme stark är det även viktigt att hästen får tillräckligt med kalk och fosfor i sitt foder. Kvoten kalk/fosfor bör ligga på mellan 1,2-1,5 hos en vanligt arbetande häst.


Allt hänger ihop; rätt foderstat med tillräckliga mineraler, träning av rätt intensitet och variation för hästens förutsättningar och en god exteriör. Alla delar verkar tillsammans för en hållbar, frisk häst. Foto: Lisa Chröisty

Läs mer:

Störst risk för skador - när skelett och leder glöms bort

Du kanske själv har lagt märke till att ju mer en häst tränas, desto mer klarar den av att göra. Den springer snabbare, hoppar bättre och klarar av allt svårare rörelser. Det kan räcka med ett par veckors intensiv träning för en häst att bli muskulärt starkare och få bättre kondition. Men! Skelett och leder hänger inte alltid med i den snabba utvecklingen.

Skelettet och lederna måste precis som hästens muskler anpassa sig till de ökade kraven, annars tar de skada – och det är just det som sker alltför ofta.

Står för hälften av alla behandlingar hos häst

Sjukdomsstatistiken från veterinärer och försäkringsbolag visar att skador i skelett och leder står för nära hälften av behandlingstillfällena hos häst. Det här är ofta hästens arbetsskador. Många av skadorna skulle kunna undvikas om träningsprogrammen också syftade till att ge skelett och leder möjlighet att anpassa sig till prestationskraven.

Skelett och leder stärks – men det går långsammare

Skelett och leder svarar på träning väldigt mycket långsammare än till exempel hjärta och muskler. Detta leder till att när vi tror att en häst är klar för tävling eller andra större prestationer, är det bara en del av hästen som är färdig. Hästen har fått stärkt kondition och fylligare muskultur, men delar som skelett, leder och senor kan fortfarande vara alltför svaga för ytterligare ansträngning.


Resultat är alltid roligt, men låt det inte gå för fort fram! Bara för att hästen verkar redo för nästa nivå muskulärt och mentalt – betyder det inte att leder och skelett (som stärks långsammare) är redo för ytterligare ansträngning. Foto: Lisa Chröisty

Läs mer:

Nyckel till framgång: Höga belastningar under kort tid

För att faktiskt stärka hästen i grunden krävs alltså att skelettet och lederna utsätts för relativt stora belastningar – men ändock inte alltför höga. Och hur vet man då vad som är lagom?

Jo. Det tycks vara så att belastningarna måste vara intensiva – men inte långvariga.

Korta stunder med hög belastning stärker skelettet

En kort stund med högre belastning räcker alltså, då skelettvävnaden sedan har en ”minnesfunktion” som gör att ytterligare träning på lägre belastningsnivå ända leder till den önskade effekten – och därmed fortsätter stärka benet. Så, att korta stunder anstränga hästen intensivt, för att sedan den större tiden av hästens träning hålla träningen på en mindre ansträngande nivå – verkar vara en nyckel. På så sätt ser du till att hela hästens kropp stärker sig och gör sig redo för allt mer krävande utmaningar – och genom det undviker att hästen skadar sig.


Alltför många hästar idag blir skadade av för hård träning och behöver hjälp av veterinär för att återhämta sig. Det behöver vi ändra på – inte minst ur hästvälfärdssynpunkt. Foto: Carin Wrange

Kort sammanfattat:

  • Skelettvävnad bryts ner och byggs upp över tid, och kräver träning för att bibehålla sin styrka och kvalitet
  • Skelettets anpassning till träning sker långsammare än hjärta och muskler, vilket kräver gradvis ökning av belastning för att undvika skador
  • Nära hälften av alla behandlingar hos veterinär gäller skador på leder och skelett - som väldigt ofta kommer från för hård eller felaktig träning. Det behöver vi ändra på - inte minst ur hästvälfärdssynpunkt
  • Höga belastningar under kort tid verkar vara en nyckel för att stärka skelettet utan att riskera att överbelasta hästen