Hästar kan få olika typer av skador och sjukdomar i munhålan samt i tänderna. En del kan hästägaren själv upptäcka medan andra, som till exempel karies, kräver en mer noggrann undersökning.
Karies i olika hög grad: Vid lindrig karies rensas tanden och fluorlackas samt att den tand som finns i motstående käke slipas en aning för att underlätta läkningen.
Vid svårare karies behöver tanden borras upp och lagas. Det är oftast äldre hästar som har problem med karies i tänderna.
Det finns även teorier om att viss salivsammansättning samt ärftlighet ger upphov till mer karies.
Frakturer: Hästar kan ha frakturer i sina tänder utan att ägaren har märkt något. Frakturerna kan ge upphov till infektioner som i sin tur kan leda till bihåleinflammationer. Infekterade tänder bör i regel rotfyllas, i vissa fall kan man även behöva dra ut tänder från hästar.
Vargtänder: Vargtanden är en liten tand som hos vissa hästar ger problem, särskilt i kombination med något betsel. Tanden växer framför den långa raden med kindtänder. Det är ett relativt enkelt ingrepp att ta bort vargtänder.
Hakar i överkäken: De första kindtänderna på bägge sidor i överkäken kan få en hake i framkanten som förändrar hästens möjlighet att tugga sitt foder.
Den störda tuggmekanismen ger i sin tur sår i slemhinnan, tänderna kan börja rubbas i läge, skapa foderfickor och i värsta fall medföra tandlossning. Det är viktigt att regelbundet åtgärda dessa hakar då de annars blir större. Hakarna görs mindre genom slipning.
Så här säger Hästsektionens normgrupp
Norm rörande ”Avlägsnande av vargtänder (antagen 2009, reviderad 2012)
Det är motiverat att avlägsna vargtänder hos hästar när dessa bedöms kunna inverka negativt på hästens brukbarhet eller hälsa.
Hästen ska före ingreppet sederas med detomidin och butorphanol eller motsvarande sedering. Det är lämpligt att lokalbedöva som komplement till sederingen speciellt vid större ingrepp, men i vissa enklare fall är detta inte nödvändigt.
Vargtänder kan avlägsnas genom att de lossas med tandhävel, luxator och extraktionstång. Speciella vargtandsextraktionsset eller cylinderformade elevatorer (Burgess elevator set) ska inte användas om de inte passar in i den aktuella vargtandens periodontalspalt, dvs mellan tand och tandben. Det anses inte vara lege artis att slå ut vargtanden med klubba och mejsel.
Normen skriven i samarbete med Ove Wattle, universitetslektor, SLU.
Läs mer om Hästsektionens normgrupp här
Sjukdomar i mun, mage och tarm