Hästen har under sitt liv två uppsättningar tänder, först mjölktänderna som sedan byts ut till permanenta tänder;
Mjölktänder är den första uppsättning tänder en häst som föl utvecklar. Foto: Lisa Chröisty
Mjölktänder
När hästen föds utvecklar den sina mjölktänder, totalt 24 stycken:
- 12 framtänder, varav de främsta antingen finns vid födseln eller kommer fram under den första veckan. De näst-främsta framtänderna kommer när hästen är mellan 4-6 veckor och de yttersta när hästen är mellan 6-9 månader.
- … Och 12 till 14 premolarer (främre kindtänder). Premolarerna finns vid födseln eller kommer fram under de två första veckorna.
Vid nio månaders ålder har hästen fått alla sina mjölktänder, vilka sedan succesivt byts ut. Att hästen har fått alla sina mjölktänder vid just nio månaders ålder överensstämmer med den naturliga avvänjningsåldern, då fölet i det vilda helt skall börja leva på gräs. Mjölktänderna finns hos hästen fram till att den blir cirka 2.5 år. Då börjar den tappa sina mjölktänder, en process som pågår fram tills hästen är cirka 4.5 år gammal.
Permanenta tänder
De första molarerna (inre kindtänderna), finns inte som mjölktänder utan kommer först med den permanenta uppsättningen. De första bryter fram mellan 9 och 12 månaders ålder, de andra vid ca 2 års ålder och de tredje mellan 3.5-4 års ålder. I samband med tandbyten eller när nya tänder bryter fram är det inte ovanligt att hästen äter sämre, på grund av ömhet eller annat obehag i munnen.
Full tanduppsättning, med enbart permanenta tänder (40-42 stycken), får hästen vid 4-5 års ålder. Hingstar och valacker får vid den åldern dessutom sina hörntänder, så kallade hingsttänder, tänder som ston sällan utvecklar.
En del hästar utvecklar felaktig bettställning, som kan behöva särskild vård under hela livet. Som här – en 3årig häst med distinkt överbett. Foto: Carin Wrange
Hästens tänder växer hela livet
God mun- och tandhälsa är mycket viktigt för hästars välfärd och hälsa, då hästar är gräsätare och behöver kunna tugga sin mat ordentligt för att bryta ned foder samt tillgodose sig näring. I modern hästhållning baseras utfodring i huvudsak på grovfoder (exempelvis hö, hösilage och halm) som kompletteras med kraftfoder och mineraler vid behov. Om fodret inte tuggas ordentligt ökar risken för problem, till exempel förstoppningskolik eller foderstrupsförstoppning.
Hästtänder växer och slits ned under hela hästens liv. Därför är det nödvändigt med regelbundna tandkontroller för att förebygga problem. Om hästtänder slits ojämnt eller snett så kan det ge obehag och smärta. Förebyggande kontroller av munhålan är viktigt och ska göras av en veterinär som är vidareutbildad på hästtandvård.
Hästens tänder behöver så småningom undersökas av utbildad hästtandläkare, mer om det kan du läsa längre ner. Foto: Carin Wrange