Om hästen

Hur mår din häst?

Hur mår din häst?

Både fysisk och mental hälsa är viktiga delar i en god hästvälfärd. I detta avsnitt fokuserar vi på hur du som hästägare vet om din häst mår bra fysiskt och hur du kan jobba förebyggande för en god hästhälsa.

Lär känna just din häst och dess kropp genom att göra en daglig visitation till en rutin. Det är framför allt viktigt för att upptäcka svullnader, ledgallor, sår samt om något avviker från det normala.

häst-visitering-vård

Hästen måste dagligen visiteras, vilket innebär att du känner igenom hela kroppen innan den rids eller körs. Foto: Carin Wrange

Visitera din häst i fyra steg

STEG 1 – Titta på hästen på håll

Observera hur hästen står och går samt benen, ryggen och huvudets position. Avlastar den något ben? Är hästens symmetrisk eller finns det något ställe på kroppen som är svullet eller står ut?
Ser hästen glad ut eller har den ett så kallat ”Pain face”? Står den en bit bort ifrån de andra i flocken? Hur ser hästens rörelsemönster ut? Hur beter den sig vanligtvis och finns det några skillnader från det? Allt som avviker här kan ge dig en ledtråd om att något inte står rätt till.

häst-exteriör-visitation-välfärd-hästsverige

Varje dag behöver hästen visiteras för att du tidigt ska kunna upptäcka om den har fått någon skada eller sjukdom. Foto: Izabella Granswed

häst-i-rörelse-visitation-hästsverige

Rör sig hästen som den brukar? Vid den dagliga visitationen är det en stor fördel om man även ser hur hästen rör sig utan ryttare. Foto: Izabella Granswed

visitation-häst-hästhälsa-hästkropp

Hur känns hästens kropp? Finns det svullnader eller andra avvikelser som du inte har sett tidigare? Foto: Izabella Granswed

STEG 2 –  Känn på huvud och kropp.

Dra dina händer över hästens kropp. Börja med huvudet och jobba dig bakåt hela vägen till svansen. Känn på varje ben och kolla efter svullnader, ledgallor och sår. Lägg extra tid på att känna igenom hästens ryggmuskulatur. Smärta från ryggen är en vanlig orsak till ridrelaterade problem och förändrat beteende. Man ska dock vara vaksam på att vissa hästar är känsliga/kittliga när man tar på ryggen även om de inte har ont. Upprepa därför palpationen flera gånger och om tecken på smärta kvarstår bör hästen undersökas av veterinär. Du bör också känna efter om hästen har någon ökad puls i något av benen.

Om hästen skulle ha en tydlig inflammation i någon utav hovarna ökar blodflödet dit. Då allt blod inte kommer fram på grund av det ökade flödet bildas en så kallad stas. Detta gör att kärlen längst ner på benet vidgas och man kan känna en bultande puls – så kallad digitalpuls vid sidan utav kotan (se bild nedan). Detta är framförallt vanligt vid hovböld, sulläderhudsinflammationer av olika slag samt hovbensfraktur i akutstadiet. Om en häst drabbas utav sjukdomen fång är förstärkt digitalpuls också ett utav de första tecknen.

hästben-kota-visitation

Hästens digitalpuls kan du känna på utsidan av hästens kota, här på ett framben. Foto: Izabella Granswed

STEG 3 – lyft på alla fyra hovar

Att lyfta på alla fyra hovar och kratsa ur är viktigt ur flera avseenden. En frisk häst som är tränad att lyfta hovarna vid kratsning ska inte ha några problem med detta.
En häst som helt plötsligt inte vill lyfta en hov kan ha fått problem med att belasta ett annat ben eftersom tyngden då måste läggas över där. Det kan också vara så att något i själva böjningsmomentet då du lyfter upp hoven som gör ont.
Att dagligen kratsa ur hovarna är också viktigt för få bort eventuella stenar som fastnat samt få bort grus och smuts som kilat sig in i strålfårorna. Det är också viktigt för att upptäcka eventuell strålröta. Strålröta är en infektion i strålen och hoven som kan behöva skäras rent utav hovslagare och rengöras.

Läs mer:
Här kan du läsa mer om hovar och hovsjukdomar.

lyfta-hovar-häst-visitation

Lyft dagligen hästens hovar samt kratsa ur dem före och efter arbete. Foto: Carin Wrange

STEG 4 – Ta tempen på din häst.

Hästens normala temperatur ligger mellan 37-38,3 grader. Har hästen stått ute i solen en varm sommardag, eller precis motionerat kan tempen vara lite högre, men ska gå ner igen när hästen kylts av.
Det bästa är att mäta temperaturen på morgonen. Mät gärna flera dagar i rad och räkna ut ett medelvärde så att du vet vad din häst brukar ha eftersom det finns individvariationer. Ökad temperatur/feber kan tyda på infektionssjukdom.

Läs mer:
Här kan du läsa mer om hästens sjukdomar.

tempkontroll-häst-hälsocheck

Regelbunden tempkontroll av hästen ger möjlighet att tidigt upptäcka någon infektion. Foto: Carin Wrange

Hästens smärtansikte

Då hästens allmäntillstånd och ansiktsuttryck vittnar om hur den mår är det viktigt att titta på sin hästs uttryck som en del av den dagliga skötseln. När man känner sin häst väl så blir det lättare att se om något avviker.
Genom forskningsstudier har man kunnat fastställa hur ansiktsuttrycket på en häst med smärta ser ut. När hästen har ont så spänner den olika muskler i ansiktet vilket ger olika uttryck. På bilden nedan ser du en häst med smärta där öronen sänks åt sidorna, hudrynkor uppstår över hästens ögon, muskulaturen under ganaschen spänns och underläppen och näsborrarna ändrar form. Det finns bra bildguider till hur du ser om hästen visar ”pain face”.

Om din häst visar pain face och du inte kan se någon uppenbar anledning så bör du rådfråga en veterinär. Smärtan kan vara ett tidigt tecken på sjukdom.

häst-som-visar-sitt-smärtansikte

Hästens ansikte kan förändras vid till exempel smärta, så kallat ”Pain face”.

Läs mer:
Om hästens smärtansikte.

Text: Hanna Sassner, forskare i tillämpad etologi, SLU, Izabella Granswed, leg. veterinär Mälaren Hästklinik och Sofie Viksten Engfors, PhD, specialiserad inom hästvälfärd. Uppdaterad 2023-04-26.