Ge akt på hästens hull
Att hästens hålls i ett normalt hull är en viktig välfärdsaspekt, men det är också svårt för ett otränat öga att bedöma. Därför har det tagits fram tydligt beskrivna skalor för hullbedömning som man kan ta hjälp av vid kontroll av hästens hull.
Hästen mår inte bra av att vara för mager, precis som även övervikt kan leda till sjukdomar. Om en häst plötsligt magrar av måste man ta reda på varför detta sker. Antingen får den inte i sig den näring som den behöver, eller så kan en underliggande sjukdom vara anledning till avmagringen.
Det första man behöver göra om man har en häst som magrat av är att se om hästen får i sig fodret över huvud taget. Kan den äta? Låter de andra hästarna i flocken hästen komma åt fodret? Hur är konkurrensen om fodret? Är foderstaten väl anpassad? Om ingen förklaring kan finnas behöver veterinär utreda underliggande orsaker till avmagringen.
Vanligt med tjocka hästar
Övervikt är tyvärr ett ökande problem i Sveriges hästpopulation. De flesta hästar får i sig mer energi än vad de gör av med, vilket är ett välfärdsproblem. Många gånger kan det vara bristen på rörelse och motion som leder till ett minskat energibehov, inte överutfodring.
Övervikt på häst kan leda till ökad belastning på ben och leder men även felaktig insulinreglering och sjukdomar som EMS (Equine Metabolic Syndrome) som i sin tur kan leda till fång.
Om din häst behöver minska i vikt bör du i första hand räkna ut en foderstat baserad på ett grovfoder som är anpassat till hästens behov. Du behöver därför en analys på varje parti grovfoder för att kunna göra beräkningen. På HästSverige finns ett foderstatsprogram som du kan använda för uträkning av foder.
Om du behöver minska på energiinnehållet bör du i första hand ta bort eventuellt kraftfoder och öka hästens grad av motion/rörelse. De flesta hästar klarar i normalt arbete klarar sig utmärkt med enbart grovfoder av god kvalitet och sammansättning.