Håll koll på hullet
Att hästar hålls i ett normalt hull är en viktig välfärdsaspekt eftersom både under- och överhull är skadligt och kan göra hästar sjuka. Vanligast är att hästar är överviktiga vilket ger onödigt med belastning på kroppen. Att hullbedöma är svårt för ett otränat öga, därför har det tagits fram tydligt beskrivna skalor med bilder som stöd. Ta del av dem här.
Genom att regelbundet bedöma hästens hull så förebygger man att den blir för mager eller för fet. Om en häst plötsligt magrar av så behöver man omedelbart ta reda på varför. Det kan bland annat bero på att hästar inte får i sig tillräckligt med näring – antingen för att de inte får äta ostört eller på grund av tandproblem. En annan anledning kan vara en underliggande sjukdom.
Ibland finns ingen uppbar förklaring till problemet. Då är det viktigt att rådfråga en veterinär så att inte avmagring sker. Det är även klokt att rådfråga en agronom kring uträkning av en lämplig foderstat om man själv känner sig osäker.
Vanligt med överhull
De flesta hästar i Sverige får i sig mer energi än vad de gör av med och övervikt är tyvärr ett ökande hästvälfärdsproblem. Det är ofta för lite rörelse och motion som leder till övervikt, och inte överutfodring. Därför behöver man även se över om rörelsemängden är tillräcklig, inte enbart minska ned på fodret. En bra åtgärd kan vara utökad utevistelse i stor hage eller motion anpassad till hästens behov.
Övervikt kan leda till ökad belastning på ben och leder men även felaktig insulinreglering och sjukdomar som Equine Metabolic Syndrome (EMS) som i sin tur kan leda till fång.
Räkna ut korrekt foderstat till din häst
Om din häst behöver gå ned i vikt behöver du i första hand räkna ut en foderstat baserad på ett analyserat grovfoder. Du behöver en analys på varje parti grovfoder för att kunna göra beräkningen. På HästSverige finns ett foderstatsprogram som du kan använda för uträkning av foder.
Om du behöver minska på energiinnehållet bör du i första hand ta bort eventuellt kraftfoder och öka hästens grad av motion/rörelse. De flesta hästar behöver inget kraftfoder utan klarar sig utmärkt med enbart grovfoder av god kvalitet och sammansättning. Kraftfoder är en komplettering till grovfodret och kan behövas vid ett stort energibehov, till exempel under dräktighet, tillväxtperioder hos unga hästar eller hos hårt tränande hästar.