Bevaka fölets dygnsrytm
En nyfödd fölunge sover mycket men är aktiv däremellan och diar ofta, de första dygnen ca sju gånger varje timme. Fölet ska följa efter stoet och efter de första försöken hitta lätt till juvret när den ska dia. Håll koll på fölets beteende för att upptäcka om något verkar avvikande, särskilt de första dygnen behöver sto och föl tittas till ofta.
Var noga med att ta tempen på fölet om något verkar avvikande. Ett föl har något högre kroppstemperatur än en vuxen häst och ligger normalt mellan 37,5 och 38,5°C. Om fölet precis skuttat omkring i boxen kan tempen stiga lite över 38,5°C, prova i så fall ta tempen igen när fölungen är lugn. Kontakta alltid veterinär om fölet har feber.
Titta även redan under fölets första dygn hur fölet står på sina hovar och om benen är raka, kontakta veterinär eller godkänd hovslagare för råd om fölet har tydligt avvikande benställning, det kan dock vanligen vänta till en vardag om fölungen kan stå på benen och inte är halt.
Se upp för parasiter
Föl har sämre motståndskraft mot parasiter än vuxna hästar och ska hållas på så parasitfria beten som möjligt, se Parasiter hos häst.
Det är vanligt med spolmaskinfektion hos unga föl och rekommendationerna är att avmaska fölen vid 8-10 veckors ålder samt vid 16-18 veckors ålder. Då spolmaskar är resistenta mot de flesta avmaskningsmedel ska ett avmaskningsmedel som innehåller fenbendazol användas, till exempel Axilur.
När fölungen är 6 månader är det dags att vaccinera den mot hästinfluensa och stelkramp. Fram till den åldern finns de antikroppar som fölet fått från stoets råmjölk kvar och gör vaccinationen mindre effektiv. Om stoet inte vaccinerats mot stelkramp innan fölning kan fölet vaccineras redan vid 4 månaders ålder och sedan igen vid 6 månaders ålder.