Kan föl ha medfödda rörelsestörningar?

Föl sökes till en studie vid SLU om rörelseasymmetrier. En forskargrupp ska undersöka om rörelsestörning hos föl kan vara medfödd. Studien är ett doktorandprojekt som handleds av veterinär Marie Rhodin.

föl-springer-i-hage-med-sto-cgw

Har föl redan från födseln asymmetri i sina rörelser? Det vill forskare nu undersöka. Foto: Carin Wrange

Många hästar som tränas och tävlas rör sig asymmetriskt i samma storleksordning som hästar som utreds för lindrig klinisk hälta. Idag vet man inte om dessa asymmetrier kan vara medfödda eller om de är orsakade av smärta.

Forskare vid SLU vill därför undersöka vilka av de hästar som visar en rörelseasymmetri som är friska och vilka som har en smärtutlöst asymmetri? En viktig pusselbit som saknas för att svara på den frågan är, om föl kan födas med rörelseasymmetrier. Av den anledningen så söker forskarna nu föl som kan ingå i studien.

Syftet med studien är att undersöka om 1-6 månader gamla föl kan ha naturliga rörelseasymmetrier samt om föl har en höger- eller vänstersidighet.

De föl som finns med i studien kommer att mätas med ett trådlöst rörelseanalyssystem som kan bestämma om och på
vilket ben hästen är asymmetrisk ifrån, hur kraftig asymmetrin är samt var i stegcykeln som den är störst. Utförande av mätning och tester tar ca 1-1,5 timme.

Vid rörelseanalysen förses fölet med fem sensorer som väger cirka 30 g vardera; en på grimmans nackstycke, en på korset, en på manken, en sensor lindas fast nedanför kotan på båda frambenen.
Mätningen görs i trav på rakt spår med fölet bredvid stoet. 1-2 mätningar med minst 25 travsteg behöver registreras. Alla mätningar kommer att filmas.

Läs mer om studie-rörelsestörning-föl

 

Hör av Dig till Hanna Mandinger på 0707290911, eller mail hamr0001@stud.slu.se.”