När det finns registreringar för tillräckligt stort antal hästar kan genetiska parametrar skattas. Vad som är tillräckligt antal hästar beror på hur väl egenskaperna och härstamningar är registrerade.
Här tar man reda på arvbarheten för egenskapen, alltså om det finns en ärftlig variation och vilka samband som existerar mellan olika egenskaper.
Arvbarhet är ett mått på nedärvning och beskriver hur stor del av en egenskaps variation som beror på arvet. Arvbarhetsvärdet kan variera mellan 0 och 1. Då arvbarheten är 1 beror skillnaderna mellan olika hästar helt på arvet. Är däremot arvbarheten 0 beror alla skillnader mellan hästarna helt på miljön och några avelsframsteg kan inte göras. Ju mer ärftlig en egenskap är, desto lättare är det att bedriva avel för och förbättra den.
Egenskaper som ”hänger ihop”
Egenskaper kan ibland följas åt i nedärvningen vilket gör att urval för den ena kommer att resultera i genetisk förändring även i den andra egenskapen. Det kallas för ett genetiskt samband.
De genetiska analyserna görs av genetiker, ofta på uppdrag av avelsorganisationerna. I analyserna kan man korrigera för att hästar av olika kön och i olika åldrar har olika förutsättningar och att det är olika förutsättningar på olika bedömningsplatser.