Mycket negativ förstärkning inom hästträning
Inom hästträning arbetar vi traditionellt väldigt mycket med negativ förstärkning, alltså att vi tar bort något (därav negativ) och att detta gör beteendet mer sannolikt att upprepas (därav förstärkning).
När vi tränar hästen genom hjälper från skänkel och tygel handlar det ofta om tryck, som sedan tas bort när hästen utför rätt rörelse/beteende. Det allra viktigaste att komma ihåg är att denna inlärningsprincip bygger på att det är först när vi lättar på trycket/obehaget som hästen förstår och inlärning sker.
Eftersom vi, biologiskt, är rovdjur och hästar är bytesdjur så kommer vi inte ens att kunna titta på en häst utan att lägga på vad vi etologer kallar för ett ”tryck” – och rent biologiskt känner ett bytesdjur ett obehag när ett rovdjur tittar på det. För våra tama hästar är reaktionen såklart inte såhär stark i vardagen, utan de vill tvärt om ofta ha vår uppmärksamhet. Men det är viktigt att komma ihåg att hästar väldigt lätt kan ”återfalla” i rädsla för oss människor.
Oavsett om vi arbetar hästen uppsuttet eller från marken lägger vi ofta tryck på hästen, som vi måste komma ihåg att lätta på (det som i hästvärlden ofta kallas för ”eftergift”). Det här ”trycket” är något vi använder oss av i t ex helt vanlig longering när vi positionerar oss lite bakom hästen för att ha en framåtdrivande verkan, eller lite framför hästen för att ha en bromsande inverkan. I longering eller annat arbete från marken med hästen kan eftergift innebära att tex att slappna av i kroppen och armen som håller linan/hästen, vinkla bort pisken och titta något vid sidan av hästen i stället för rakt på den. Se bilder nedan.
Ser du skillnaden i hur longören (människan som longerar) står positionerad i relation till hästen på de olika volterna?
Till vänster är longören positionerad lite bakom hästen för att ha en framåtdrivande verkan. Till höger är longören istället positionerad lite framför hästen vid longering för att ha en bromsande verkan.
Stegvis utformning av beteende – genom att lätta på trycket
Inom den operanta träningen använder vi oss av något som kallas för shaping (”att forma”), där vi steg för steg bygger upp ett färdigt beteende med hjälp av stegvis utformning av beteendet. Vi kan exempelvis inte kräva en perfekt halt från början, utan vi är nöjda med att hästen bara stannar. Men så småningom höjs kraven tills hästen står med bak- och framhovar parallella.
Hästen är motiverad att bli av med trycket och det beteende som leder till att trycket minskar eller försvinner är det större sannolikhet att hästen provar igen. Det som våra ridlärare tjatat om i alla år ”sitt inte och kläm med skänkeln”, ”mjukna i handen” osv är med andra ord otroligt viktigt!
När vi har gett en framåtdrivande skänkelsignal så måste vi lätta så fort hästen visar en tendens till att gå framåt. När vi har tagit ett förhållande tygeltag måste vi lätta i tygeln eller tömmen så fort hästen börjar visa en tendens till att minska hastigheten. Annars förstår inte hästen vad vi vill/vad den behöver göra för att bli av med trycket från hjälperna.
Upprepa sedan träningen och var konsekvent så att hästen alltid vet vad som förväntas av den. Gå så fort framåt som hästarna hänger med, och skulle hästen visa att den inte längre minns/förstår vad en viss signal betyder, backa då i svårighetsgrad och befäst kunskapen på nytt.
Positiv förstärkning leder till att de djur man tränar blir motiverade att träna och själva ”bjuder” på olika beteenden för att pröva vad det är man är ute efter. Foto: Lisa Chröisty