För att förstå hur det går till när hästen reagerar snabbt på något i sin omgivning kan vi göra ett tanke-experiment.
Tänk efter; du sitter i lugn och ro när – plötsligt – någonting fladdrar till i utkanten av ditt högra synfält. Vad händer? – du hoppar till och vänder huvudet åt höger och undersöker vad det är för något. Vad var det som skedde?
Jo, synimpulserna (från höger öga i detta fall) har automatiskt skickat signaler till hjärnan att något dykt upp i din omgivning. Långt innan det ögat sett har hunnit analyseras av den delen av hjärnan där vi tolkar synintryck – har impulser också gått till det områden i hjärnstammen som styr muskler i halsen och snabbt vänds huvudet åt det håll där något hände. Rörelsen i halsen startar innan hjärnan klarat ut vad som startade det hela – alltså innan man sett och hunnit förstå vad som hände!
Hästens system har i det här fallet exakt samma reflexmönster som vi, bara ännu mer utvecklat. Och eftersom flykt är hästens nedärvda försvar vid hot eller fara, är det naturligt att den snabbt och utan tvekan flyr undan när den anar något hot – kanske just ”någonting” som rör sig i utkanten av hästens synfält. Hästen kan ibland fly undan en bit för att sedan stanna och se efter vad som hände.
Vi kan inte bestraffa hästen när den hoppar till eller kastar sig för något i omgivningen, särskilt eftersom hästar ibland reagerar instinktivt utan att ens förstå vad den blev rädd för. Att vara lugn själv gör att hästen lugnar sig också. Foto: Lisa Chröisty