Rörelse håller leden frisk
Ledbrosken är underlaget för ledytorna, där själva rörelsen och kontakten mellan skelettbenen äger rum. Ledbrosken har inga egna blodkärl utan får sin näringsförsörjning genom ledvätskan som fyller ut ledhålan.
Ledbroskens volym består till 70 procent av vätska. När en led belastas trycks ledbrosken ihop och vätska pressas ut i ledhålan. När leden sedan avlastas kommer vätska att sugas in från ledhålan i brosket. Då följer näring med. Fungerar inte denna ”broskpump” får inte ledbrosken tillräckligt med näring och de blir mer skadebenägna. För att leden skall hållas frisk krävs alltså rörelse!
Effekter av träning
Vid träning måste skelettet och lederna anpassa sig till ökade krav, annars tar de skada. Träning gör att ledbrosken blir tjockare och ”pumpmekanismen” effektivare. Leden klarar därmed successivt allt större belastningar.
För snabb stegringstakt eller för höga belastningar har dock motsatt effekt. Skelett och leder svarar på träning väldigt mycket långsammare än till exempel hjärta och muskler. Detta leder till att när vi tror att en häst är klar för tävling eller andra större prestationer, är det bara delar av hästen som är färdig.
Läs mer om:
Frambenet – lederna
Bakbenet – leder
Text: Göran Dalin och Jenny Ennerdal, leg. veterinärer, 2013-10-09