Intresset för grupphållning av hästar och olika former av lösdrift ökar, både av praktiska skäl och för att öka hästvälfärden.
Många gånger är en lösdrift lättare att sköta rationellt med maskiner och mekanisering. En lösdrift behöver ofta viss markbearbetning och hårdgjorda ytor. Att slippa passa utfodringstider, in- och utsläpp varje dag lockar många som förutom sitt hästintresse även har heltidsjobb och familj. Men även en lösdrift kräver skötsel och det är väl värt att planera den lika noggrant som ett boxstall.
Det viktigaste att tänka på när man håller hästar i grupp är att hästgruppen är stabil och har tillräckligt stora ytor för hästarna att röra sig på. Hästar som är uppvuxna i flock är ofta tydliga i sitt sociala beteende. Hästar som haft begränsad social kontakt kan bete sig annorlunda och ha svårt att läsa andra hästars signaler. Då är det extra viktigt att de får introduceras i en stabil grupp med gott om utrymme så att skaderisken minimeras. Risken för aggressiva beteenden och skador ökar om hagen är för liten och utfodringsplatserna för få.
Genom att använda en foderhäck kan flera hästar samtidigt erbjudas ett grovfoder. Men – det gäller att se till att alla hästar i flocken får plats och möjlighet att äta. Foto: Helena Lundström
Ökade skaderisker för hästar i grupp?
Många skaderisker går att förebygga med en stegvis introduktion av nya hästar och väl utformade hagar. Att undvika skarpa hörn på stängsel och trånga passager minskar risken att någon häst blir trängd. Hagar behöver vara så stora som möjligt så att hästarna kan galoppera och vända säkert. De behöver även innehålla skydd för sol, väder och vind. Med lite fantasi kan man nyttja träd och annan växtlighet till barriärer och skydd som även gör att hästar kan komma undan från varandra.
I stabila grupper bildas över tid en gruppdynamik mellan hästarna där ranglåga hästar undviker att utmana de som är ranghöga – vilket enligt forskningen ger mycket låga skaderisker.
Hästar som hålls i grupp dygnet runt ska alltid ha tillgång till ligghall – så att de både kan ligga ner och vila, samt söka skydd från väder och vind. Foto: Carin Wrange