På 1980-talet gjordes etologiska försök med att släppa ut lantbruksdjur i deras ursprungliga miljö i naturen. Man förstod då att djuren i studien hade kvar nästan alla beteenden som utvecklats under evolutionen. Suggor byggde bon, hönor sandbadade osv. Detta ledde till forskning om djurs motivation till att utöva ”naturliga beteenden” och deras behov av miljöer som möjliggör beteendena.
Dessa tankar har bland annat lett till formuleringen av 2 kap § 2 Djurskyddslagen som fastställer att ”Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att 1. deras välfärd främjas, 2. de kan utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande (naturligt beteende) och 3. beteendestörningar förebyggs.”
Trots att djurskyddslagen tydligt formulerar att hästar ska kunna utföra beteenden som är viktiga för dem & att beteendestörningar förebyggs – är det inte fallet för alla hästar. Foto: Lisa Chröisty
Forskning kring djurvälfärd kan i bästa fall ligga till grund för samhällets lagstiftning kring djurhållning. Det är varje hästhållares ansvar att känna till och leva upp till de krav som ställs i djurskyddslagstiftningen. Lagstiftningen omfattar allt ifrån utfodring till hur vi tränar och tävlar hästar. Eftersom lagstiftning förändras så behöver man som hästhållare ständigt hålla sig uppdaterad.
Att enbart uppnå de minimikrav som anges i lagstiftningen betyder inte nödvändigtvis en god hästvälfärd. Djurskyddskraven är ofta en kompromiss mellan företagande och djurvälfärd. Eftersom lagarna är politiskt reglerade så speglar de samhällets etiska och ekonomiska värderingar. Det innebär tyvärr att man ibland bortser ifrån det som möjliggör naturliga beteenden när man stiftar lagar.
Mycket av den tidiga forskningen på djurvälfärd fokuserade på hur man kunde undvika dålig välfärd såsom stress och lidande. Nu forskar man betydligt mer på hur man kan förbättra djurvälfärd genom att främja positiva upplevelser och känslor.
Idag handlar mer av forskningen om hur man kan förbättra djurvälfärd genom att främja positiva upplevelser & känslor. Foto: Lisa Chröisty