Om hästen
Kaspisk häst
Kaspisk häst
Fram till år 1965 var den Kaspiska hästen praktiskt taget okänd utanför ett litet bergsområde i norra Iran. De första tre hästarna inom rasen kom till Sverige den 22 juni 1998.
På senare tid har allt fler hästar importerats till Sverige från bland annat England, USA och Frankrike för att få fler blodslinjer. Under 2008 fanns endast 1600 registrerade hästar i den internationella stamboken. I Sverige finns för närvarande fem stuterier som föder upp kaspisk häst.
Tack vare insatser av framför allt amerikanskan Louise Firouz är denna kungliga häst sakta men säkert på väg att komma till heders igen.
Den kaspiska hästen har en lång och spännande historia, som sträcker sig ända till 3 000 år f.Kr. Mycket tyder på att den kan vara en förfader till arabhästen. Utseendet och hårremmen har mycket gemensamt med arabhästen.
Arkeologiska fynd, tillsammans med blodtypning, har visat att de kaspiska hästarna var föregångare till Persiens inhemska vilda hästar.
Den kaspiska hästarna var mycket uppskattade av de gamla kungarna i Persien. Kung Darius den store, omkring år 500 f.Kr. valde att låta dessa hästar dra hans vagn vid jakt. Hästarna var dessutom högt prisade som ceremoniella gåvor och finns avbildade på artefakter, reliefer och monument.
Ansågs länge utdöd
Man trodde länge att rasen var utdöd, men upptäcktes alltså 1965, då Louise Firouz, amerikanska bosatt i Iran, letade efter lämpliga små hästar/ponnyer till en ridskola för små barn. I några avlägset iranska byar uppe i bergen nära Kaspiska havet fann hon en grupp små hästar som påminde om arabhästar. I området fanns ungefär ett 50tal hästar.
Louise Firouz köpte sju ston och sex hingstar och startade ett stuteri. Några år senare kunde hon exportera ett antal hingstar och ston till Europa vilket troligen var räddningen för att behålla rasen. I hemlandet hotades rasens överlevnad av såväl svält och krig.
Louise Firouz har sedan 1965 startat ett flertal stuterier på olika håll i Iran. Politiska omvälvningar, krig och tuffa förhållanden för hästarna har hela tiden varit ett hot mot rasens fortlevnad.
Små allroundhästar
Den kaspiska hästen har en mankhöjd på mellan 91 – 130 cm. Medelhöjden är 114 cm.
De är eleganta med samma struktur och symmetri som hos en stor häst. Rasen finns i alla färger utom skäck.
Huvudets form påminner om arabhästen med den utbuktande pannan. Kroppen är ganska gracil med ett markerat bogblad. Benen är smala och hovarna små och starka. På vintern sätter den tät päls som klarar kyla och får sommartid en skimrande päls som hos ett fullblod.
Den kaspiska hästen är intelligent, djärv, nyfiken, snäll och oerhört vänlig. De har god hoppförmåga och rör sig bra. Hästarna är allround och tävlar inom såväl körning, hoppning, dressyr, fälttävlan, galopp som gymkhana. I Sverige finns numera ett antal uppfödare av kaspisk häst. Läs mer om det via avelsföreningen.
Swedish Caspian Horse Association – Avelsföreningen för Kaspisk häst
Swedish Caspian Horse Association är en föreningen som startade år 2002 vars mål är att bevara och
främja den Kaspiska hästen i Sverige.
Text och bilder: Avelsföreningen för Kaspisk häst 20140801