I Sverige har vi de tre moderlandsraserna ardenner, gotlandsruss och nordsvensk brukshäst. Det är de inhemska historiska hästraserna med ett starkt kulturarv som genom avelsarbete och användande bevaras, brukas och utvecklas.
Ardennerhästen, som har funnits i Sverige sedan slutet av 1800-talet och var en dominerande häst inom jord- och skogsbruk. Ardennerhästen är en kallblodshäst med god exteriör, sund och mycket gott temperament som används inom körning och ridning med sina vägvinnande rörelser.
Gotlandsrusset är Sveriges enda inhemska ponnyras och har sitt ursprung på Gotland. Det är en mycket gammal hästras, förmodligen ända sedan järnåldern. Gotlandsrusset är en sund och tålig allroundponny som används inom ridning, körning och trav av såväl barn som vuxna.
Den Nordsvenska Brukshästen har funnits i Sverige länge, med rötterna i den lokala lanthästen som funnits sedan tidernas begynnelse. Den användes som arbetshäst inom jord- och skogsbruk, är idag en medelstor allsidig kallblodshäst med gott terrängsinne som används inom all slags körning och ridning.
Bevarande och utveckling
Arbetet med att bevara och utveckla hästraser är ständigt pågående, och över tid förändras såväl som försvinner hästraser. I nuläget klassas bland annat den nordsvenska brukshästen som utrotningshotad, vilket du kan läsa mer om här.