Är äggstockarna aktiva?
När livmoder och äggstockar undersöks används rektalisering och ultraljudsundersökning via tarmen. Veterinären undersöker alltså fortplantningsorganen genom tarmväggen. Då kontrolleras om äggstockarna är normala och aktiva, det vill säga om stoet har pågående brunstcykler eller om hon befinner sig i ”vintervila”.
Veterinären undersöker livmodern genom att gå igenom båda hornen, livmoderkroppen och livmoderhalsen undersöks. Livmoderns storlek och eventuellt innehåll, och livmoderväggens konsistens och tjocklek ger upplysningar om hälsa eller sjukdom.
Provtagning behövs ibland
Någon gång upptäcks förhållanden som kräver provtagning, till exempel bakteriologiskt prov eller cellprov. Proverna tas för att bestämma om föreligger en infektion, vilken sorts bakterie det i så fall handlar om och vilket antibiotikum som bakterien i fråga är mest känslig för. En annan typ av prov som ibland görs är så kallad biopsi. Oftast handlar det då om ston som lång tid haft problem att bli dräktiga eller behålla fostret och där man undrar om orsaken kan ligga i förändringar i livmodern. Vid biopsitagningen hämtar man med en ”tång” ut en liten bit av livmoderslemhinnan för att undersöka den mikroskopiskt.
I de flesta fall visar den gynekologiska undersökningen inte på några problem utan man kan gå vidare ”mot hingsten”.
Text: Veterinär Gittan Gröndahl, baserat på text av veterinärerna Göran Dalin och Jenny Ennerdal, 2012-04-24