Man brukar dela in fölningen i tre faser; öppningsstadiet, utdrivningsstadiet och efterbördsstadiet. Efter fölningen bör sto och föl få vila ett tag för att lära känna varandra. Ofta slickar stoet sin avkomma och etablerar därmed kontakt.
Film på normal fölning – känsliga tittare varnas

En fölning med ett normalt förlopp visas via den här länken eller genom att klicka på bilden ovan. Öppningsstadiet med förvärkar har redan övergått till utdrivningsstadiet och fostervattnet har gått när filmen börjar. En fosterblåsa ses i vulva. Man får se hur stoet lägger sig ner för att börja ta emot krystvärkar.
I klippet som börjar 00:56 ser man den mer aktiva delen av utdrivningsstadiet. Fölets framhovar och nos ses genom en normal blåaktig genomskinlig fosterhinna (amnionsäck). Fölet ligger alltså i normalt läge med framdelsbjudning. Perioder med krystvärkar varvas med perioder av återhämtning. Vid filmens 6:15 spricker fosterhinnan. En medhjälpare drar bort fosterhinnan över fölets nos vid 6:54 för att underlätta att fölet kan börja andas. 6:55 kommer den krystvärk som får ut den sista delen av fölet. Vi ser att fölet rör sig och det svarar på stimulans från medhjälparen. Även om vi som tittare kan tycka att det känns som en evighet, var det alltså bara mindre än sex minuters krystningar!
När fölet är ute ligger stoet och tar igen sig en stund, en dryg minut. Vid 8:05 lägger hon sig på bröstet och tittar mot fölet, som ungefär samtidigt lyfter sitt huvud. Under den här stunden pumpas viktigt blod från moderkakan och navelsträngen in i fölet, så det är bra att de ligger still och att ingen drar bort fölet från mamman så att navelsträngen brister för tidigt.
Fölet lägger upp sig mot bröstläge 8:58, två minuter efter att den kommit ut. Det är bra för att underlätta syresättningen i lungorna. En halv minut senare gör den ett litet resningsförsök och kommer därmed upp i bättre bröstläge. Därefter kommer några klipp så vi vet inte hur lång tid som passerar. Hela filmen på 1 timme är nedklippt till 16 minuter.
Instruktionsfilm om förlossning hos sto
Det finns ett undervisningsmaterial som heter ”FOAL in MARE” från universitetet i Ghent om fölning, där man med hjälp av animationer och filmer kan följa och lära sig vad som händer under förlossningen, om fellägen och kejsarsnitt. Nedan ses länkar till två olika trailer från YouTube. Klicka på bilden för att öppna klippet.


Första mjölken viktig
Nästa steg är att fölet klarar av att resa sig och börja söka efter stoets spenar för att dia. Den första mjölken som fölet får i sig är så kallad råmjölk, och den är livsviktig. Ett nyfött föl föds nämligen utan antikroppar och har ett dåligt utvecklat immunförsvar.
Det är viktigt att fölet har börjat dia inom några timmar för att få ett fullgott skydd. Om så inte sker, mjölka ur några deciliter råmjölk och ge fölet via nappflaska eller sond. Hästägare som regelbundet tar föl undan sina ston brukar se till att ha ett lager fryst råmjölk hemma. Den kan komma väl till pass om något akut händer. Det gör inget om man blandar råmjölk från flera ston.
Text: Gittan Gröndahl, veterinär vid SVA samt Charlotte Isaksson, ”Uppfödarskolan” vid Länsstyrelsen Dalarna 2012-04-24. Reviderad av Elin Svonni, leg. veterinär och specialist i hästens sjukdomar.
Läs mer