Om hästen

Fölspecial i 10 delar

Fölspecial i 10 delar

Oavsett om du väntar föl, nyss har fått ett eller funderar på att betäcka ditt sto är det här en sida sammanställd för dig. Med information i form av text och videoformat sammanställer vi här HästSveriges fölspecial i 10 delar. Se och lär!

Del 1: Fölning och nyföddhetstiden

När är det egentligen dags för fölet att titta ut? Vi längtar ju nu! Veterinär Sara Davey vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) delar all sin kunskap om signaler innan och under fölning, vad man gör när allt inte går som man önskar samt det viktigaste du bör veta under fölets första tid. Helt enkelt all den kunskap vi behöver ha när vi ska ta emot våra älskade föl på bästa sätt. Föreläsning från 2023.


Klicka på bilden för att spela upp videon.

Del 2: Stoets och fölets utfodring

Fölet har nu börjat dia – vad sker då med stoets energi- och proteinbehov? Mjölken är viktig för fölet som under sitt första levnadsår ska växa kraftigt. För vissa raser kommer fölet under första året bli tio gånger så stort som det var vid födseln, vilket kan innebära en viktökning på runt 1kg/dag. Agronom Cecilia Müller vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tar dig genom allt kring stoet och fölets utfodring.


Klicka på bilden för att spela upp videon.

Del 3: Avmaskning av föl och unghäst

Från att fölet föds kan det drabbas av parasiter, vilket gör att tidig och löpande koll på avmaskning är viktigt. Inte minst för att föl infekteras av särskilda parasiter, är känsligare för infektion och utsöndrar mer parasitägg. Forskare och veterinär Frida Martin vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) delar sin kunskap.

Klicka på bilden för att spela upp videon.

Del 4: Fölets benställningar & hovvård

Det är inte alla föl som föds med en korrekt benställning, men det går att åtgärda om man agerar tidigt! Det kan vara viktiga åtgärder för hästen, inte minst för att det påverkar dess möjlighet till rörlighet och hållbarhet för resten av livet. Vad kan man egentligen göra då? Lär dig genom att lyssna till Ove Wattle, forskare och veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Klicka på bilden för att spela upp videon.

Del 5: Fölet – problem och vanliga sjukdomar

Fölet har nu kommit förbi den mest kritiska perioden mellan fosterliv och världen utanför – och börjat bygga upp sitt immunförsvar. Vad har vi då för vanliga sjukdomsproblem hos något äldre föl? Lär dig om diarré, kolik, lunginflammation, navelproblem och vad vi kan göra för att minska risken att fölet drabbas av dessa sjukdomar. Veterinär Sara Larsdotter Davey vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) delar sina bästa tips.

Klicka på bilden för att spela upp videon.

Del 6: Att få stoet dräktigt

Funderar du på att betäcka eller betäcka om ditt sto? Det väcker de stora frågorna: Hur ger man sitt sto allra bästa förutsättningar till att bli dräktigt – och hur mycket kan över huvud taget påverka stoets möjlighet att bli dräktigt? Lena Malmgren, stuteriveterinär vid Lövsta och veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) delar med sig av sina bästa tips och råd!

Klicka på bilden för att spela upp videon.

Del 7: Det dräktiga stoets utfodring

Grattis – ditt sto är dräktigt! Gällande stoets utfodring sammanställer Cecilia Müller, forskare och agronom vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) en guide från att stoet blivit dräktigt och under hela dräktigheten.

Klicka på bilden för att spela upp videon.

Del 8: Stoet – smittskydd & sjukdomar

Allt om sjukdomar, smittskydd, vaccinationer, orsaker till kastning och annat som kan öka risken för att fölet blir sjukt. Tf. statsveterinär och forskare Gittan Gröndahl vid SVA går igenom hur vi egentligen kan skydda både sto och blivande föl.

Klicka på bilden för att spela upp videon.

Del 9: Fölets utfodring och tillväxt

Börjar det nu bli dags att avvänja fölet från stoet? Det finns gott om “sanningar” om hur man ska hantera och utfodra föl och unghästar, som att de måste äta kraftfoder innan avvänjning, när det ska ske o.s.v. Här slår forskare och agronom vid SLU, Sara Ringmark, hål på myter och berättar – så bör den unga hästen utfodras för att växa väl, före-under-efter avvänjning.

Klicka på bilden för att spela upp videon.

Del 10: Allt om föl – sammanfattning

Efter nio delar med videoföreläsningar sammanfattas nu informationen i del 10 av fölspecial.

Klicka på bilden för att komma till sidan där all information kring föl finns samlad.

Sidan sammanställd av Lisa Chröisty, redaktör för HästSverige, 2024-05-09.