Färsk hingstsperma – AI
Färsk sperma håller högre kvalitet och ger därmed högre dräktighetsprocent än vid insemination med transporterad kyld sperma och fryst, tinad, sperma.
Att använda färsk sperma innebär att man har hingst och sto på samma ställe, men man samlar sperma från hingsten och dosen insemineras i stoet direkt efteråt. Man kontrollerar stona tidigt på morgonen för att avgöra vilka som ska insemineras, sedan samlas sperma från hingsten.
Genom mikroskop kan hingstens sperma kontrolleras, för att säkerställa att det finns tillräckligt många rörliga spermier inför insemination. Foto: Lisa Chröisty
Spermans kvalitet kontrolleras och späds med en lösning, en buffet, bestående av glukos, mjölkpulver, antibiotika och vatten. Varje dos bör innehålla 500 miljoner rörliga spermier. Insemineringen i stoet bör göras inom 15 minuter för bästa resultat.
En dos redo för att insemineras i stoet. Foto: Lisa Chröisty
Kyld, transporterad hingstsperma – TAI
Sperman samlas och kontrolleras som vid hantering av färsk sperma, men kyls sedan långsamt ner till omkring 5 – 6°C. Man paketerar dosen i en kylbehållare eller i en frigolitlåda med en kylklamp. På det viset kan sedan dosen transporteras med t ex vanlig post. Tekniken gör att samma hingst kan användas på flera seminstationer och därmed användas på ett större antal ston.
Det är dock inte alla hästar som lämpar sig till detta, eftersom det ställer mycket höga krav på hingstens spermakvalitet, och ett mycket fruktsamt sto. Bästa resultat får man om man inseminerar inom 12 timmar efter insamlingen, men vissa hingstars spermier klarar mer än dubbla tiden. I en dos kyld sperma bör det finnas 1 miljard rörliga spermier och dräktighetsresultatet är nästan lika högt vid användning av kyld sperma som med färsk. Det innebär att det krävs dubbel spermados vid transporterad semin jämfört med färsk sperma.
Fryst hingstsperma – FAI
Tekniken med fryst sperma går till på liknande sätt som den med kyld, men dräktighetsresultaten är mycket varierande och generellt sett sämre än med färsk sperma. Det är viktigt att man väljer friska ston som man vet har lätt för att bli dräktiga, gärna unga ston. Den upptinade sperman har mycket kort hållbarhetstid vilket gör att man måste inseminera mycket nära ägglossningen. Det krävs en större arbetsinsats av både veterinär och personal vilket gör det kostsamt för stoägaren. Tekniken gör det möjligt att använda hingstar från hela världen.
Fryst hingstsperma möjliggör att betäcka med hingstar från hela världen – men, det kräver en större arbetsinsats av veterinär & personal, och kan vara kostsamt för stoägaren. Foto: Lisa Chröisty