Om hästen

Hästavel & uppfödning

Hästavel & uppfödning

Avel med hästar har bedrivits under mycket lång tid, förmodligen så länge som människan har brukat hästen. Tidigt upptäckte dåtidens hästägare att vissa hästar var bättre, starkare, snabbare och hade bättre temperament än andra – och att avkomman liknade sina föräldrar.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här

Hitta på sidan

Avel & Uppfödning

Det finns många skäl att bedriva hästavel. Dels vill man förbättra hästarnas prestationer och exteriör. Dels har det stor ekonomisk och arbetsmässig betydelse att hästen är frisk och skadefri, utvecklas tidigt, har bra temperament och är lättlärd.

Avelsutveckling handlar om att välja ut lämpliga individer och para dem för att få fram avkommor som på olika sätt förbättrar rasen.


Föl tar efter egenskaper i både exteriör och beteende från sina föräldrar, varför det är viktigt att välja sto och hingst klokt. Foto: Lisa Chröisty

Olika avelsmål för varje ras

För varje ras eller avelsinriktning sätter man upp avelsmål. Målen anger hur man önskar att olika egenskaper ska förbättras. Man vill till exempel få allt snabbare travare och galoppörer samt ridhästar som har bättre hoppegenskaper, rörelser eller bättre ridbarhet.

Uppfödning av hästar är ett långsiktigt arbete som kräver stort engagemang och kunskap.


Avelsmålen för islandshästar kan vara sådant som mer bärighet och större rörelsemönster – mål som varierar mellan olika sorters hästar. Foto: Lisa Chröisty

Rätt kombination är nyckeln till framgång

Avel baseras på kunskap från genetisk forskning om hur olika egenskaper nedärvs och om hur man bäst kan beräkna avelsvärdet på enskilda hästar. Att sedan välja rätt hingst till sitt sto är nyckeln till framgång.

Genom utnyttjandet av semin kan man idag med de större raserna bedriva kvalitetsavel var man än befinner sig i landet.


På seminstationer förvaras både färsk och fryst semin (sperma från hingstar) vilket möjliggör för ston att betäckas (insemineras) med hingstar som ibland finns på andra sidan landet – eller i ett helt annat land. Foto: Lisa Chröisty

Det innebär en stor glädje att få vara med om en fölning. Men det innebär även ett stort ansvar och mycket arbete, vilket varje stoägare noga bör tänka igenom – i förväg.

Kort sammanfattat

  • Hästavel och uppfödning har en lång och rik historia där avelsmål varierar beroende på hästras
  • Genom genetisk forskning och noggrant urval av avelsdjur, inklusive rätt hingst, kan hästarnas prestationer och hälsa förbättras
  • Semin används för att sprida kvalitetsavel över hela landet
  • Uppfödning kräver stort engagemang, kunskap och ansvar för att säkerställa framgång och välmående hos hästarna

Tips på vidare läsning:

Källa: Jan Philipsson, statsagronom vid institutionen för husdjursgenetik, SLU 2012-10-01