Är inte det samma sak? Tyvärr används dessa begrepp ibland omedvetet som synonymer trots att de betyder helt olika saker. Förutom att det leder till missförstånd så kan det dessutom leda till onödiga konflikter. Vad står då dessa begrepp för egentligen?
I korthet handlar djurvälfärd om djurets egenupplevda livskvalitet, djurskydd däremot är vad vi människor gör för att skydda djur emot lidande dvs om myndigheters lagstiftning kring hur djur ska hållas och skötas och djurrätt om ett etiskt ställningstagande kring djurs rättigheter i samhället. Ett gott djurskydd behöver alltså inte innebära god djurvälfärd och en person som förespråkar djurrätt anser att vi inte har rätt att hålla djur för vårt eget syfte överhuvudtaget.
Djurvälfärd kan definieras lite olika av olika forskare men handlar om hur det individuella djuret upplever sin situation. I djurvälfärd ingår bland annat djurets beteende, dess hälsa, dess fysiologi och dess miljö. Man använder sig alltså av en rad olika faktorer när man gör en bedömning av djurets totala välfärd.
Från början var det främst veterinärer och agronomer inom lantbruksnäringen som arbetade med djurvälfärd. Där fokuserade man mest på grundläggande biologiska funktioner som att djuren växte bra, låga sjukdomstal, att de producerade bra och reproducerade sig som de skulle. Man insåg dock att detta var ganska trubbiga medel att mäta välfärd eftersom man samtidigt avlade djuren för att maximera just dessa parametrar.